Istraživanje

Kad te nešto zanima, ili ti samo skreće pažnju, nemoj ostati na površini i zadovoljiti se trenutnim utiskom i šturim informacijama. Nauči da istražuješ i produbljuješ svoja saznanja, da budeš dobro obavešten iz više izvora, jer to ti daje dublji uvid i kompetenciju u svim oblastima koje te interesuju.

Promena

Shvatićeš da je promena neminovna , da gotovo nikad nije željena, a da se promeni opireš čak i kad je želiš i kad si svestan da ti je neophodna. U periodu između 20 i 30 mnogo promena se dešava velikom brzinom, pa možda nećeš ni stići da bilo čemu dugo pružaš otpor. Ali ako upadneš u loš period, ako te poraze anksioznost i depresija, seti se da promene uvek dolaze i izbegni očajanje. Zaglavljenost u životu je samo period, naročito u ovo doba kada prva mladost prelazi u zrelost, a u tom dobu su muškarci najčešće podložni depresiji, jer osećaju da ne napreduju dovoljno brzo i onako kako su hteli i planirali – život možda ima neki drugi scenario za tebe, ali ni taj ne može da izbegne stalne promene.

Žrtvovanje

Svest o tome šta želiš da postigneš, olakšaće ti izbore prioriteta i neophodnost da nešto važno privremeno ili trajno žrtvuješ zbog nečeg važnijeg. Nikada nećeš moći da imaš sve odjednom, i ponekad će ti se to činiti tako podlo od života – zašto ti daje jednu stvar, a uzima ti neku drugu. Ovo je najvažnija lekcija o tome da se sve u životu plaća, naročito samospoznaja i sazrevanje. A kad shvatiš to o ceni svih dobrih stvari, onda prestaneš da osećaš kao da se žrtvuješ – to je prosto pravljenje teških izbora i prihvatanje odgovornosti.

Samouverenost

Na putu od 20. do 30. otkriješ da ne želiš da se uvek uklapaš i da budeš isti kao svi ostali. Otkriješ da si zadovoljan svojim osobenostima, interesovanjima koja te izdvajaju od drugih, ukusom za muziku, odevanje, dobar provod, dobar humor… Otkriješ da baš uživaš u tome što si takav kakav si i da se ni sa kim ne bi menjao.

Učenje

Ono najvažnije što naučiš je da te sve što ti se događa nečemu uči. Kad postigneš tu perspektivu, kad ti sine da ništa nije slučajno, rendom i besmisleno, onda počinješ uvek tako da posmatraš stvari i stičeš jednu bitnu osobinu mudrih – takozvani filozfski mir, pred tragičnim i katastrofalnim događajima i okolnostima u kojima se svako ponekad nađe u životu.

elijah hiett 266107 10 stvari koje treba da „doktoriraš“ za 10 godina – između 20 i 30

Brankica Milošević

 

Comments