O, to nisu nikakva teoretska i filozofska pitanja. To je životna praksa. Jer ponekad izabereš da slažeš i prećutiš. A to je zlo. Zašto biraš to zlo? Zarad višeg dobra. Ili zarad sopstvenog dupeta. Nema razlike u kvalitetu izbora – mada moral kaže da itekako ima. Možda možeš da oprostiš sebi ili da tražiš oproštaj ako si imao na umu neko ili nečije više dobro, a ne možeš i nemaš prava da budeš pošteđen, ako si lagao iz kukavičluka, iz razloga udobnosti i odlaganja suočavanja sa neminovnim.

Razliku čini svest. Ako si lagao sa punom svešću, ako si to izabrao, znajući da ćeš pre ili kasnije morati da se suočiš sa posledicama, odnosno, da platiš cenu svog izbora, ne treba ti moral. Ne treba ti ni savest. Ne treba ti zapovest da ne lažeš. Dovoljna ti je svest, jer ona je u direktnoj vezi sa tvojim srcem, sa središtem tvog bića i sa umom – oruđem savesti i časti.

Kako si stigao do svesti, da li si rođen pod srećnom zvezdom, oslobođen karme, dete prirode i miljenik bogova, ili si platio punu cenu za svaku spoznaju, za svako prosvetljenje, za svaki korak na svom putu – nije važno. Računa se samo ono što jesi, a možeš da budeš ono što jesi samo ako si svestan. Ako si čovek. Nema pravila i zakona koji će te načiniti čovekom.

Čovek postaješ tako što čovekom bivaš.

blogovi 23 Da li su ti potrebna pravila – da bi bio čovek?

Pročitajte još i ovo:

Porodična osećanja koja TREBA da iskusite u životu

Sa čim se SUOČAVATE ako ste stidljvi

Kako obavljamo POSAO: Fenomen sporosti i brzine

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvor fotografija: www.thefashionisto.com

Aleksina Đorđević

 

Comments