Za razliku od deset božijih zapovesti koje predstavljaju opšta pravila poštenog i moralnog života i koja nam crtaju razliku između dobra i zla, za slučaj da nismo u stanju sami da je shvatimo, Gandijeve zapovesti to uopšte nisu. Dakle, niti su zapovesti, niti su namenjene onima koji ne koriste sopstvenu svest da pronađu i slede vrednosti koje oblikuju njihov život. Gandijeve mudrosti namenjene su pojedincu koji u svojoj potrazi za smislom života, za samim sobom, za istinom u ovom kompleksnom i komplikovanom svetu pokušava da istovremeno ostane jednostavan, otvoren, vedar i istrajan. Pa, da razmotrimo i prokomentarišemo ove mudrosti:

Budi promena koju želiš da postigneš

Vrlo je jednostavno, kad tako postaviš stvari. A zašto bi ih i postavljao drugačije? Želiš bolje odnose sa porodicom, više razumevanja u vezi, želiš ljubav? Želiš saradnju, veće angažovanje na poslu, prihvatanje inovacija, bolje rezultate? Budi to. Pruži ljubav i razumevanje, iniciraj bolje odnose, inovacije, veću delotvornost, postigni bolje rezultate. Pokaži svima kako se to radi, budi primer. To takođe znači da treba da izložiš sebe čuđenju, kritici neprihvatanju, pa možda čak i osudi i proganjanju. Imaš li hrabrosti, skromnosti i istrajnosti da budeš promena koju želiš da postigneš?

Postaješ ono o čemu razmišljaš

Poznato, u obliku „kakve su ti misli, takav ti je život“ što je mudrost koja se pripisuje vladiki Nikolaju. Bez ozbira na nju ejdž pozitivizam (a i sa obzirom na njega) naše misli zaista kreiraju našu realnost. Da li pretežno razmišljaš o stvarima koje te ograničavaju i sputavaju, da li imaš crne, sumorne misli, koje u tebi izazivaju osećanja bespomoćnosti, ogorčenja, besa, nezadovoljstva, neverice i sumnje? Ta energija dominira tvojim načinom života, tvojim akcijama, tvojim odlukama i odnosima sa ljudima i naravno da postaješ ono o čemu razmišljaš.

Comments