A način na koji se on, tata, Kapetan fantastik, suočava sa sopstevnim zabludama i arogancijom, kako uspeva da zaobiđe ego i da primi prosvetljujuće udarce istine, zahvaljujući ljubavi prema svom čoporu i zdravom razumu koji su iznad svakog idealizma, stila življenja, filozofije i ubeđenja – to je ono što priču čini fantastičnom i svrstava je u SF mnogo više nego u dramu ili komediju, jer nećete sresti čoveka kao što je Kapetan, osim ako to nije njegov uzor Noam Čomski, čiji rođendan ova porodica obeležava kao što se kod nas slave sveci.

Čomski je reforamator i osnivač Univerziteta u Berlinu, koji je postavio temelje moderne evropske teorije obrazovanja sa ciljem da „univerzitet bude oslobođen bilo kakve ideologije i uticaja privatnog interesa, u svrhu univerzalnog obrazovanja pojedinca“
Obrazovanje, istina i vrlina su tri ključne dimenzije kojima treba da teži i u okviru kojih treba da se razvija svaki pojedinac, a univerzitet nije obična škola za sticanje veština ili osposobljavanje za određenu profesiju. Suština je u razvijanju kritičkog mišljenja i kreativnosti, u potrebi da se ospore autoriteti osnovanom argumentacijom proizašlom iz istraživanja, ispitivanja, promišljanja. Otići korak dalje – mogao bi biti moto mladog čoveka. Uloga i zadatak profesora jeste da pomogne deci, odnosno učenicima da ostvare svoje potencijale i istraže svoja kreativna interesovanja.

Ako razmišljate o tome da ustanovite slavu rođendana ovog vizionara i humaniste, Čomski je rođen 7. decembra 1928. i ušao je u devedesetu godinu života. A film „Captain Fantastic“ je romantizovana lekcija o tome kako biti muškarac, otac, čovek i prosvetitelj.

Comments