Ja sam išla kod bake na selo, a moja deca kod bake u soliter. Između zareza i slova „a“ strpajte sve ono što spada između, pa malo otresite spreda i pozadi i dobićete ksenijalce genijalce, koji se baš zgodno uklapaju. Dolaze nekako k’o kec na deset, k’o dupe na nošu, k’o šamar zavrat… Ali to su sve neki izrazi s polovine prošlog veka, genijalci i milenijumci verovatno koriste neke engleske.
Šta je dakle, odlika Ikselijanaca, hah, ovo mi je žešće – „dolazimo u miru“ – a ne kao natovci, natnem im ga bez koske (ovo ne znam ni ja šta znači). Evo, sad ću bez digresija, majke mi.

Ikselijanci genijalci su dakle, rođeni između 1977. i 1983. slaže se većina stručnjaka za utvrđivanje raritetnih serijala. To je period kada je Lukas stvorio brend Star Wars, odnosno, kada je izbačena prva trilogija, za kojom sam luda i danas, i gledam je barem jednom godišnje i sto puta mi je bolja od svega što je sa ove adrese stiglo posle, zahvaljujući munjevitom razvoju tehnologije (u kreiranju i snimanju drugog serijala su verovatno već učestvovali neki iskogenijalci, koji su bili u pelenama, dok sam ja okapala po bioskopima), a o ovom najnovijem skrnavljenju neću iz poštovanja prema matorim glumcima koji su se još jednom pojavili u ulogama Han Soloa, Luka Skajvokera i princeze Leje (RIP Leja)…ups, što mi neko ne kaže kad se zanesem, jbt?!

joanna nix 573143 unsplash Još jedna cigla u glavi: Mikrogeneracijska podela prema godini proizvodnje – da li si srećnik koji spada u ksenijalce?

Iksenijalci (kontam da ne mogu da prestanem da se zezam s ovim i izvinjavam se, ali samo kurtoazno) su iskusili analogno detinjstvo i digitalnu zrelost. Biće da je to ono što me baš nervira. Nije kao da su rođeni sa smartom u rukama (kao robotizovani milenijumci – osim ako neko istraživanje ne utvrdi novi naziv za novije modele, jer vidite, i 21. vek je potrošio skoro dve decenije, a to je čitav život moje dece, a neke drugarice moje ćerke već imaju svoju decu, glb – onomatopeja za gutanje knedle, pokupljena iz stripova u vreme dok su se gospoda genijalci rađala) nego su rasli u skladu sa napretkom tehnologije i bili su dovoljno mladi i otvorenog uma da svaki napredni model odmah prihvate i usvoje bez ikakvog otpora (jer oni ne znaju šta je staro dobro vreme, eh) i bez greške su skontali čemu im tehnologija služi i kako mogu da je koriste da rade i da se zabavljaju i svaku sledeću promenu su dočekali sa radoznalošću – da vide šta je i koliko unapređeno u odnosu na ono što su već upoznali i izgustirali i tehnološki su pismeni na onaj način koji uključuje i temeljnu opštu kulturu, a ne samo bazičnu pismenost, i poznavanje istorije, a ne samo dobru orijentaciju u sadašnjosti…

Comments