Da li je moguće da si pametna koliko i lepa?

Što je odmah ne pitaš „izvini, a šta tebi fali, koje su tvoje strašne mane i skriveni nedostaci i da li se noću iz princeze pretvaraš u žabu?“ Da li je moguće da je tebi čudno da žena bude lepa i pametna, odnosno, među kakvim se ti to svetom krećeš, kad te ova pojava čudi? Osim što je ovaj „kompliment“ izraz krajnjeg šovinizma i neukosti, on govori o tvojim dosadašnjim iskustvima, koja te uopšte ne preporučuju.

Dobro voziš – za jednu ženu

U ovu grupu uvredljivih komplimenata spada svaki koji za otklon ima opasku „za jednu ženu“. Kao da žena treba posebno da bude počastvovana što ima smisla za humor, ume da parkira u rikverc, razume se u neki sport, razumno rezonuje i ne brblja sve vreme. Tvoje loše mišljenje o ženskim sposobnostima i kvalitetima ovakvi komplimenti ne prikrivaju, nego ističu.

I moja bivša je bila tako visoka i krupna, ali ti si mnogo zgodnija

To zvuči ovako: „I moja bivša je isto bila slon, ali ti ćeš verovatno kasnije od nje postati bivša, jer si malo manje slon.“ Ukoliko voliš te neke posebne karakteristike kod žena (plavuša, krupna, sitna, sisata, šta god), drži se komplimenata koji hvale njen izgled i koji izražavaju tvoju zadivljenost. Zašto ona treba da zna da je ti upoređuješ sa bivšom, ili uopšte, sa bilo kojom ženom? To je prostački, nepristojno, nedžentlmenski.

Smršala si

Skoro svaka žena voli to da čuje, ali ako ne dodaš da ti se sviđala i pre, kao što ti se sviđa i sada, loše će se osećati zbog ovog komplimenta. Ženska nesigurnost po pitanju izgleda svakako je odličan teren za manipulaciju, ali ne potcenjuj žensku sposobnost da manipulaciju prepozna, čak i ako je ti sam nisi svestan.
Brankica Milošević

Comments