Možda ti je kratak fitilj, ili ti je pun kofer, možda ti je loš period koji traje i traje. Možda si ljut na sve oko sebe, ili na sebe najviše – svakako, gde god pogledaš i ka čemu god se okreneš, vidiš nebrojeno razloga za ljutnju, bes i frustraciju.

Ljutnja je snažno osećanje, koje ne treba potcenjivati, ni potiskivati, treba ga uvažiti i prihvatiti kao i sva ostala osećanja. Ali ako se često i lako ljutiš, raspoloženje ti je nestabilno, a u trenucima besa osećaš se bespomoćno. Ukoliko si spreman i sposoban za akciju samo kad se naljutiš, navikao si da koristiš energiju ove emocije da bi se pokrenuo i to je mehanizam koji nije nimalo bezazlen. Počinješ da ne umeš drugačije, osim kad se iznerviraš. A tada govoriš i činiš stvari koje ne bi, da si razmislio i umirio se.

ljutnja 4 Kako da fokus sa ljutnje prebaciš na dobre stvari?

Da li je iz ljutnje proisteklo nešto dobro, nešto konstruktivno? Ili si se uglavnom samo praznio, da ne prsneš, puneći sve oko sebe svojim sadržajem bez zadrške i bez odgovornosti? Koliko odnosa si pokvario svojim ljutitim ispadima, koliko tuđeg strpljenja i tolerancije uzalud potrošio, koliko podrške izgubio zato što kao neko ko se lako naljuti važiš za nezgodnog tipa, sa kojim nije ugodno sarađivati, družiti se, biti u vezi..?

Comments