Odustanite od kontrole

Ego obožava da sedi za volanom, za kormilom, za komandama aviona, sa daljinskim upravljačem u rukama… Da bude glavni. Toliko je malo stvari kojima možete da upravljate i koje možete da kontrolišete, da ćete morati žestoko da se upinjete, kako biste zadovoljili kontrolorske potrebe ega, a završićete neminovno tako što ćete tripovati da nešto kontrolišete, dok zapravo to kontroliše vas. Pustite svemir da radi za vas na širokom planu, a vi radite na sebi, na spoznavanju sebe i proširivanju svesti, kako biste lakše prihvatili i shvatili široke planove, van vaše percepcije.

ego2 Kako da zaobiđete prepreke koje vam stvara ego?

Uvek učite, budite apsolutni početnik

Ekspert se ne postaje tako što naučite sve i onda vladate i carujete nekom oblašću. Pravi profesinalci su apsolutni početnici, oni uvek očekuju da otkriju još nešto, uvek su spremni da saznaju, da nauče i da primene svoja znanja i unaprede svoje veštine i načine. Kad zaposlite um učenjem, istraživanjem, vi ste posvećeni istini, a ona se nalazi u suštini. Što ste dublje u suštini, to ste dalje od ega i njegovog površnog uticaja.

Nemojte se vređati kad vas kritikuju, nego se korigujte

Kritika je veoma korisna, ako umete da je prihvatite. Od pohvala vam raste samo ego, od kritike vam raste razumevanje i uvid. Kao i sposobnost da shvatite kada je kritika samo razlika u mišljenju, a kada uputstvo o tome kako da budete bolji.

Comments