Do koje mere si u stanju da iskoračiš iz svoje zone udobnosti i kreneš u ostvarivanje svojih snova. Ili makar svojih namera. Smislio si da bi bilo baš dobro da odradiš neku onlajn edukaciju, ili da počneš da vežbaš, ili da sakupiš informacije koje su ti potrebne da bi se usmerio ka nekom poslu, da pozoveš neke ljude i dogovoriš se za susret, sastanak, razgovor. Da uspostaviš kontakt sa onom devojkom koja ti se dopada i čiji Fejsbuk profil ionako stalno posećuješ. Koliko vremena ti je potrebno da iz razmišljanja kreneš u akciju, koliko si sklon da odugovlačiš, i da li sve što si zamislio ostane samo u tvojoj glavi, ili nekako uspevaš da se izboriš sa sobom i da preduzmeš konkretne korake. Praktičari rade ovako:

Preduzimaju proračunat rizik

Oni znaju da je neophodno da rizikuju i da je nemoguće da ne učine ništa a da se nešto pokrene i desi. Ali takođe znaju da postoji rizik da im ne uspe ono što preduzimaju. Oni procene rizik u odnosu na svoju spremnost da podnesu eventualni neuspeh i potpuno svesno krenu u realizaciju svoje namere. Sanjarima se uvek čini da je rizik prevelik i uvek se kidaju zbog toga što su suviše uplašeni i nalaze još trista razloga da namuče sebe, a da ne preduzmu ništa.

blog 21 Ključne razlike između sanjara i praktičara

Poznaju svoju snagu i svoje slabosti

Samovrednovanje je ključ uspeha. Zato praktičari tačno znaju na čemu su sami sa sobom. Znaju da recimo, imaju problem sa egom, ili da suviše lako planu, ali da zato imaju snage i upornosti da iznesu stvar do kraja bez obzira na prepreke i da funkcionišu pod pritiskom. Znaju za šta su talentovani i sposobni, a u čemu treba da potraže pomoć i podršku. Praktičari raspoređuju svoje snage na strateška mesta i traže potporu ili način da premoste svoje slabosti. Sanjari zamišljaju svoju snagu, a prepuštaju se slabostima.

Comments