Strah od bakterija često imaju veoma pedantne osobe, koje preterano vode računa o redu i čistoći i veliki su detaljisti. Opsednutos održavanjem reda i čišćenjem odnosi svako zadovoljstvo zbog postignutog reda i čistoće i to je začarani krug. Visok nivo anksioznosti i verovatni opsesivno-kompulsivni poremećaj zahtevaju od preterano pedantne osobe da nauči da toleriše neki nivo nereda, da se opusti i usmeri pažnju na suštinske stvari, umesto da gubi energiju u površnim stvarima i sitnicama.

Strah od mraka povezan je sa strahom od nepoznatog. Tama ometa percepciju i remeti naše razumevanje i kontrolu okoline – ugrožava naše osnovno čulo (vid) ostavljajući nas dezorijentisane i ranjive. Mrak takođe simbolizuje podsvest i ukazuje na postojanje brojnih potisnutih sadržaja, koji naviru ka svesti, kad smo lišeni svetlosti. U glavi osoba koje se boje mraka stvaraju se razne slike, a to govori o bujnoj mašti i izvesnom nivou kreativnosti. Osećanja se mogu nacrtati ili izraziti rečima, a um se može umiriti zamišljanjem prijatnih sadržaja.

Strah od javnog nastupa ukazuje na perfekcionizam i nizak nivo samopoštovanja, kao i potrebu za potvrdom od drugih u svemu što radimo. Sa strahom od javnog nastupa povezan je strah od neuspeha. Ako je ovo tvoja slaba tačka, verovatno te jako brine šta će drugi reći o tebi (iako to ne priznaješ) i imaš potrebu za podrškom i povezivanjem u črvstim i stabilnim emotivnim odnosima.

Comments