Strah od pauka ukazuje na liderske sposobnosti i jedan je od najčešćih strahova među ljudima. Naučnici objašnjavaju da su pauci u praistoriji predstavljali životnu opasnost i da je sposbnost uočavanja pauka evoluciono nasleđe – zato se mnogi danas plaše običnih i bezopasnih pauka. Liderske osobine se nalaze u sklonosti da se preživi, a oni koji se boje paukova imaju dobre reflekse, pripravni su, osetljivi i pouzdani i brzo reaguju u kritičnim situacijama.

Strah od krvi ukazuje na snažan zaštitnički instinkt i obično ga imaju veoma mirni i pribrani ljudi. Kada vide krv, pokreće se odbrambeni mehanizam, jer im refleksi govore da je život ugrožen.

Strah od klovnova uopšte nije tako redak, jedna od deset odraslih osoba, plaši se klovnovske maske, doživljavajući klovnove kao pretnju – njima maske dozvoljavaju da napuste društveno prihvatljivo ponašanje, da se ponašaju nekonvencionalno i nepredvidljivo i zato su potencijalno opasni. Klovnova se boje istinoljubive i otvorene osobe, koje očekuju i od drugih jednako transparentno ponašanje i izražavanje misli i osećanja, zbog čega se često loše snalaze u društvenim relacijama.

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

Comments