Ako si stalno u nekoj gužvi, a ništa ne stižeš da obaviš do kraja, to možda jeste zato što je život užurban i prepun obaveza, ali možda je delom i zato što nisi dovoljno produktivan, što svoje kapacitete i svoje vreme ne koristiš optimalno. Ako dobra organizacija čini polovinu posla, onda fokus čini polovinu organizacije.

Sredi svoje prioritete

Kad nisi siguran šta ti je najvažnije, jer te opseda hiljadu misli i briga, stručnjaci savetuju da zapisuješ sve što ti prolazi kroz glavu. Tako kanališeš svoje misli i možeš bolje da uočiš one koje su dominantne – pa ćeš lakše donositi odluke o tome šta je najvažnije i na šta i kojim redom treba da se usredsrediš.

Napravi listu obaveza

Zapiši svoje obaveze za svaki naredni dan. Na tvojoj listi treba da se nalaze samo važni pozivi i sastanci, lekarski pregledi i dnevni poslovni ciljevi.

Potrebna ti je i lista obaveza vezanih za najvažnije osobe

Uvedi podlistu svog dnevnog kalendara, na kojoj ćeš beležiti obaveze vezane za najvažnije ljude u tvom okruženju. Tvoj šef, partner, deca, članovi porodice i prijatelji imaju određena očekivanja i zahteve koje treba da ispuniš, a lista ti pomaže da ne izgubiš iz vida obaveze vezane za održavanje najvažnijih odnosa.

Nemoj se baviti svim pitanjima – odaberi najvažnija

Radni dan ispunjen akcijom postavlja pred tebe stalne probleme i zahteve, ali možeš ih rešavati samo jedan po jedan, onako kako se pojave, ili odabrati najvažnija pitanja kojima ćeš se danas posvetiti, ako imaš makar okvirni dnevni plan. Naravno da i najrutiniraniji plan može da se poremeti i da uvek može da iskrsne nešto što se nametne kao najvažnije i da moraš da naučiš da se prilagođavaš takvim situacijama. Faktor stresa i faktor izazova se neće razlikovati, ako sam, svojim stavom i reagovanjem ne napraviš razliku.

pooduktivnost Najbolji načini da budeš produktivniji
Comments