Ti ne želiš da prkosiš, želiš da budeš prihvaćen. Ali da bi bio prihvaćen, ne moraš da budeš isti kao svi ostali, a ako se pretvaraš da se uklapaš, bićeš stalno frustriran i nesrećan. Ima puno slobodnih duhova, autentičnih ličnosti koje se ne uklapaju u prosek, očigledno ga prevazilazeći – svojim načinom života, svojim stavovima, svojim ophođenjem i izgledom – koje su cenjenje i prihvaćene. Jer su se nametnule snagom svog integriteta, svojih stavova i svog ponašanja. Možda ti nisi toliko nekonvencionalna osoba i ne želiš ničim da se namećeš i da budeš posebno upadljiv, ali svekako želiš da budeš rasterećen brige šta će ko reći i da li će te osuditi zbog toga što želiš da radiš stvari na svoj način – miran, skroman, povučen.

Želiš da te ne uznemirava to što ti stalno govore da treba da budeš prodorniji, ambiciozniji, muževniji, da nikada nećeš uspeti i da žene ne vole stidljive muškarce. Drugi ti poručuju da nisi dovoljno dobar takav kakav si i da treba da se ugledaš na njih, jer su oni bolji i znaju bolje. Ali, to nije istina. Dobar je onaj ko je zadovoljan sobom, ko je u miru sa svojim izborima, sa svojim greškama i padovima i ko zna šta želi. A takav se uopšte ne bavi time da ocenjuje i osuđuje druge, već prihvata da svako ima nešto specifično i svoje, što ga čini zadovoljnim i donosi mu mir sa sobom.

To znači da u ovom trenutku zaista nisi dovoljno dobar, jer si opterećen time kako te drugi procenjuju i šta očekuju od tebe. Ali budi svestan da ni oni koji to čine, nisu dovoljno dobri. Jer da jesu, ne bi te osuđivali i procenjivali, nego bi te razumeli i podržali te. Šta to uopšte znači biti dovoljno dobar – dobar prema kome? Budi dobar prema sebi, pa pronađi šta je ono što te ispunjava i usrećuje i radi to. Smiruje te da vezeš goblene? Smatraš da svaki sukob može da se reši razgovorom? Ne zanima te da budeš bogat i uticajan? Ne poštuješ nekoga samo zato što je na poziciji, već jedino zbog toga kakav je čovek, prezireš licemere i mrziš laž, nisi spreman da se odrekneš svog poštenja, zarad napretka u karijeri i materijalne dobrobiti… I sam sebi ponekad kažeš da si van sveta i da si sigurno naivan i glup, kao što drugi misle. Ali ako izdaš sebe, nećeš biti bolji, bićeš izdajica. Jedino će se možda drugi osećati bolje, što nisi ni malo bolji od njih.

A kad si dobar prema sebi, onda te uopšte i ne zanima da li si i koliko bolji od drugih. Jednostavno, prestaneš da se upoređuješ sa bilo kim, gledaš svoja posla i živiš svoj život – i ne očekuješ da drugi rade to isto, jer te baš briga šta drugi rade. Da bi se oslobodio straha od toga šta drugi misle, moraš mnogo da se baviš sobom, onim što ti sam misliš i osećaš, što želiš svim srcem i što hoćeš da postigneš – i kad si stvarno tome posvećen, onda si siguran u sebe i ne smeta ti ničije mišljenje i ne opterećuju te ničija očekivanja.

Aleksina Đorđević

izvor fotografija: www.instagram.com , www.unsplash.com

Comments