Postoji nekoliko vrsta besa (i načina ispoljavanja)

Pasivan, odnosno, potisnut bes imaju osobe koje žele da udovolje okolini. Njima se dešava da odjednom planu, bez nekog posebnog povoda, na opšte čuđenje okoline – ali dugotrajno potiskivanje besa tako deluje. Kad više „nema mesta“ za nakupljen bes, on pokulja napolje na najmanji izazov.

Agresivno ispoljavaju bes osobe koje su sklone da se sukobljavaju, ne prezaju od napadanja, vređanja, ponižavanja i maltretiranja drugih, često i bez konkretnog povoda.

Pasivno – agresivne osobe osećaju veliki otpor prema autoritetima, u suštini, prema svakome ko nešto traži od njih. Oni će delovati kao mirne i stabilne osobe, sklone da saslušaju želje i potrebe drugih, ali ih uglavnom neće ispoštovati.

Neprijateljski nastrojene osobe su vrlo slične agresivnom tipu ali one obično imaju potrebu da ubeđuju sve oko sebe kako su žrtve okolnosti i kako nipošto nisu odgovorne za svoje reakcije.

Konstruktivno izražavaju bes  osobe koje se trude da rešavaju sukobe i probleme sa pozicije međusobnog uvažavanja, komunikacije i dijaloga. One su svesne svojih osećanja, ali ne dozvoljavaju da ih bes savlada i oduzme im moć rasuđivanja.

Kako da izađeš na kraj sa svojim besom

Ne pokušavaj da sakriješ da ti nešto smeta. Najbolje je izraziti svoje potrebe, stavove i mišljenje, pre nego što osećanja eskaliraju (a ako se potiskuju, uvek eskaliraju) u smirenom dijalogu.

Kanališi bes sportom, hobijima, pozitivnim aktivnostima.

Nagradi sebe svaki put kad pronađeš konstruktivan pristup, kad iskontrolišeš bes i ne podlegneš prostom izlivu osećanja.

Jeste kliše, ali radi – broj do 10. Može i do 20.

Seti se situacije u kojoj si prošli put pobesneo – ne želiš da se ponovo tako osećaš i da tako reaguješ.

cristian newman 364529 Šta je bes i kako sa njim da izađeš na kraj?
Comments