Život je strašno brz, primećuješ. A verovatno primećuješ i to da je stalno sve brži i često čuješ ljude kako govore o tome – svi imaju osećaj da se život stalno ubrzava i da vreme sve brže prolazi. Osim što je to subjektivni osećaj koji se pojačava sa godinama, činjenica je da tempo života vremenom ne usporava, nego ubrzava, da stalno imamo sve više obaveza i odgovornosti, a osim toga – planeta se sve brže okreće. Ovo ubrzanje se meri u sekundama na godišnjem nivou, ali ljudski senzibilitet to registruje. Dakle, vreme leti, a život juri u pokušaju da drži tempo, dok ne padne, premoren i potrošen. Da te ova jurnjava ne bi pre vremena pregazila, pre početka svakog radnog dana, treba da uradiš sledeće stvari:

Da obezbediš sebi 7- 8 sati kvalitetnog sna

Potreba za snom je prilično individualna, ali ovo je neki prosek. Možda tebi realno treba deset sati da se naspavaš, ili ti je dovoljno i pet, šest, ali ovo je preporučeno prosečno vreme spavanja. Pri tom, trebalo bi da legneš pre ponoći, jer mozak, hormoni, obnavljanje ćelija, bla, bla, bla. Samo što to uopšte nije blebeatnje, nego naučno utvrđene vrednosti i parametri i bilo bi ti bolje da se organizuješ sa tim leganjem na vreme i ranim ustajanjem.

Meditacija (molitva)

Kad se probudiš iz zdravog sna, pravi je trenutak za meditaciju, molitvu ili šta već praktikuješ od tih tehnika za smirivanje uma i fokusiranje na pozitivnost i svest u susret radnom danu koji je pred tobom. Tema bi trebalo da bude osećanje zahvalnosti – prizivanje osećaja milosti, radosti i prihvatanja. Zahvalan čovek ceni ono što ima i raduje se svakom novom danu, odnosno, još jednoj prilici da raspolaže svojim darovima – svojom svešću, sposobnošću, profesionalizmom, znanjem, ljubavlju prema sebi i drugima.

početak radnog dana 1 Šta moraš da uradiš pre početka radnog dana – da te život ne bi pregazio?
Comments