Ima mnogo ljudi koji se bore sa depresijom, opstajući nekako na granici funkcionalnosti. Oni ulažu poseban napor da zadovolje zahteve te funkcionalnosti i pošto im uspeva, niko ne pretpostavlja da su depresivni, da se bore sa očajanjem i besmislom. Možda ni oni sami sebi to ne priznaju, ili misle da će to nekako proći samo od sebe ako nastave da se trude. Ali potrebna je stručna pomoć. Jer stvarno pomaže. Da li prepoznajtete ova ponašanja?

Stvari koje radite zato što ste depresivni Stvari koje radite zato što ste depresivni

Dajete sve od sebe da sakrijete od drugih kako se osećate

Živite u tesnom svetu svoje glave, koji je zatvor i utočišta istovremeno. Svi vaši odnosi i interakcije sa ljudima su plod napora i samosavlađivanja. Nikada niste potpuno prisutni, predani i opušteni, ali znate kako izgleda kad se tako osećate, pa ste u stanju da održite privid. Osećate olakšanje kad ostanete sami i ne morate da krijete koliko ste tužni, zbunjeni i malodušni.

Istresate se na bližnje bez razloga

Za vas je to ponekad jedini način da otpustite tenziju, da ne biste prsli, psihički i fizički. Vi znate da ste reagovali preterano i osuli paljbu na nekog ko to uopšte nije zaslužio, ali znate i da ste iskoristili najmanji povod da se malo ispraznite. Suviše je toga što potiskujete, prikrivate, podnosite.

Comments