Ponekad treba da čuješ neke savete, ili priče onih koji su uspeli, o tome kroz šta su prolazili i šta su naučili, da bi se bolje orijentisao. Možda si na pravom putu, a možda si već prešao dobru deonicu! Evo nekih važnih lekcija na tom putu.

Uvek ostani učenik

Ne možeš naučiti ono što misliš da već znaš – zato je bolje da ne misliš da nešto znaš. Uostalom i to što sigurno znaš, podložno je apdejtovanju. Uvek može nešto novo da se nauči, odnosno, da se nešto sagleda iz nove, drugačije perspektive. Saznanje je dinamično i ima tendenciju da otvara nova pitanja i nove slojeve. Tvoje je da uvek budeš u poziciji učenika, čak i onda kad si se odavno osvedočio kao učitelj.

Traži negativne povratne informacije

Kad se nekome sviđa ono što si uradio, on obično nema neke konstruktivne komentare – a nema ih i kad ga to prosto ne zanima. Zato traži negativne povratne informacije – traži da ti kažu gde si preterao, šta je suviše opširno i obimno, gde je nedovoljno i šturo, odnosno, pitaj šta treba da popraviš, da skratiš ili produžiš, u zavisnosti od onoga što izlažeš na uvid. Traži kritički osvrt, jer onaj ko ga ima, obratio je pažnju na tvoje delo i zna šta mu je zasmetalo.

Nađi svog mučitelja

U različitim periodima života se pojavljuju različite osobe koje nam za neko vreme zagorčavaju život. I to su obično osobe koje baš umeju ili imaju moć da nam napakoste i to rado čine. Kad sretneš svog mučitelja, obrati pažnju na ono čemu ima da te nauči – on je tvoje ogledalo i neće ti se dopasti ono što vidiš u njemu.

Budi načisto sa tim da će u početku biti bezveze

Kad nešto pokušavaš da uradiš, u početku će možda biti skroz bezveze, ali treba da znaš da je to u redu. Početni pokušaji služe tome da se uvežbaš i da sledeći put uradiš bolje. Nemoj da odustaješ samo zato što ti nije uspelo iz prve.

Comments