Procenjivanje svog uspeha u odnosu na uspeh drugih je štetno za tvoje samopouzdanje i osećanje lične vrednosti

Uvek će biti boljih, uspešnijih, veštijih i srećnijih od tebe. Uvek. Ne gledaj druge, ne zavidi im, ne vrednuj sebe prema njima, jer ćeš se osećati bedno, umesto da se osećaš dobro zbog stvari koje si postigao i u kojima si napredovao. Uvek pogledaj sebe od pre nekog vremena i uporedi sebe sada sa sobom od pre – tako ćeš videti koliko si sada bolji, uspešniji, pametniji, stabilniji, zadovoljniji.

mudrosti 3 Životne mudrosti koje će ti biti korisne celog života

Negovanje zdravih navika i briga o sebi – to je osnova ljubavi prema sebi

Mladost ne razmišlja o tome kako se i čime truje i kako škodi svom telu i duhu, a trebalo bi. Jer ono što imaš treba da čuvaš, zdravlje se narušava, telo se troši, duh se gubi ako se o njima ne staraš. Voliš li sebe? Onda brini o sebi sa ljubavlju i simpatijom, kao što sigurno radiš kada je u pitanju, na primer, tvoj kućni ljubimac.

Ostvarivanje svojih snova je iscrpljujuće

Popularna psihologija te ohrabruje da slediš svoje snove i slušaš svoje srce, ali te ne upozorava da je to naporan posao. Pored uzbuđenja, motiva, inspiracije, energije i pozitivnih očekivanja, postoje i sumnje, posustajanje, strah od neuspeha, kao i strah od uspeha, a sa svim tim preprekama ćeš se suočavati sledeći svoje snove i slušajući svoje srce. To jedino znači da sa umorom i sumnjama treba da računaš i da oni nisu razlog da odustaneš, čak ni kad posustaneš.

Comments