Život ima svoje načine da te natera da odrasteš, pa čak i ako se opireš, zbog nekih stvari si sigurno zreliji nego što misliš ili nego što želiš da budeš.

Prihvataš različite uloge u životu

Mnogi osvedočeno zreli ljudi slabo se snalaze u različitim ulogama, ali ako ti umeš da nekome budeš autoritet, nekome utešitelj, u nekim trenucima si početnik i učenik, u nekim drugim učitelj i instruktor, onda si dovoljno odrastao. U stanju si da prihvataš i ispunjavaš različite uloge, u kojima si nekad dominantan, a nekad podređen, koje zahtevaju od tebe da preuzmeš inicijativu ili da se potpuno puvučeš, a to je siguran znak zrelosti.

zrela osoba 2 Znaci da si odrasliji nego što misliš

Radiš na postizanju svojih ciljeva

Sama činjenica da imaš ciljeve, da imaš zamisao o tome gde želiš da se nađeš u nekom trenutku svog života, da vidiš sebe u budućnosti kako se baviš poslom koji voliš, ukazuje na odraslost. A kad imaš blizak cilj i spreman si da „zalegneš“ i vredno radiš da bi ga dosegao, to je još bliži pokazatelj zrelosti. Nezreli se istroše maštajući i raspršujući se na sve strane, pokušavajući da olako postignu više ciljeva odjednom – zreli se posvećuju poslom dok ga ne završe i postignu ono što su zacrtali.

Izgubio si nekog

Kad doživiš gubitak, to te automatski kandiduje za odraslu osobu. Ovo iskustvo menja tvoju poziciju, tvoj doživljaj sebe u ovom nestabilnom svetu u kome ne znaš odakle mogu da stignu najteži udarci. Svako ko podnese najteži udarac, stiče zrelost i stabilnost koju nema onaj koga takva iskustva tek čekaju.

Comments