1/3

Pored svih ostalih podela, koje nas svrstavaju u tabore, postoji i podela na levake i dešnjake. A pored toga što se nekad smatralo da je levorukost neprirodna, sramna i da je treba ispraviti, postoje još neke posebnosti, koje razlikuju levake od dešnjaka.

Levoruki su ubedljiva manjina – na svetu ih postoji od10 do 12 posto.

Levaci su generalno stidljiviji od dešnjaka i duže oklevaju i premišljaju, pre nego što naprave neki dramatičan potez.

Slabije podnose alkohol od dešnjaka, ali zato piju više i češće. Desna strana mozga, koju koriste više od leve, ima manju toleranciju na alkohol zbog čega se uglavnom brže i napiju.

Levaci imaju veće šanse da razviju alergije, skloniji su migrenama od dešnjaka i češće pate od nesanice.

Nije mit – levoruki se uglavnom nalaze na ekstremnom kraju IQ skale. Ili su u samom vrhu ili na samom dnu. Prema podacima MENSA-e, društva osoba sa visokim IQ-om, više klasifikovanih genija ima među levacima, nego među dešnjacima. Pametni levaci imaju IQ iznad 140, tako da ubedljivo dominiraju, iako im je svetski procent populacije tako nizak.

Tokom istorije levaci su često bili progonjeni, a optužbe su bile raznolike – od tvrdnje da je levorukost znak đavola, preko sklonosti neurozi, pobuni, kriminalu, do homoseksualnosti. S druge strane, levoruki se često iskazuju i bivaju uvaženi kao kreativne osobe i vrsni muzičari.

levak Po čemu je levorukost posebna?

Editors choice