2/3

Losos

Najbolji izvor Omega 3 masnih kiselina nalazi se u mesu lososa i mesu riba iz porodice lososa. Dovoljno je da jedeš ribu dva puta nedeljno, da bi svom organizmu obezbedio dovoljne količine Omega 3 masnih kiselina, koje pored ostalog čuvaju tvoj sluh, i čiste donje disajne puteve.

Grožđe

Bogat izvor polifenola, odličan izvor antioksidanata koji su važni u prevenciji više vrsta kancera. U ovoj vrsti prevencije naročito je korisno tamno grožđe (crno i ostale sorte tamnog zrna) a korisni sastojci se nalaze u kožici zrna. Ovi sastojci ostaju aktivni i kad se od grožđa napravi crno i crveno vino. Pored ostalih dobrobiti za organizam, grožđe je dobro za zdravlje očiju, krvni pritisak, srce i regulaciju šećera u krvi.

cool fittnes food fruits Favim.com 4068218 Namirnice za zdravlje i dugovečnost

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je zastupljeno u svim dijetama iz Mediteranskog područja, jer oni koji žive u ovom delu sveta imaju veliko iskustvo sa učinkom maslinovog ulja. Ono sadrži mononezasićene masne kiseline, koje pomažu u borbi sa srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom i u oporavku od poseldica infarkta.

Bobičasto voće

Jagode, maline, borovnice, višnje, kupine, brusnice – svo bobičasto voće je na spisku najzdravijih namirnica koje produžavaju život. Bobicama se pripisuje “podmlađivanje” mozga, pomoć u održavanju mentalne kondicije u poznim godinama, prevencija raznih vrsta kancera i najbolji izvor vitamina C i drugih vitamina i hranljivih sastojaka.

Editors choice