1/3

Svi smo čuli, iako možda nismo posetili, za Kineski zid, Tadž Mahal ili neke druge, velike građevine, koje svojom pojavom očaravaju svakog ko ih pogleda. Međutim, postoje neke koje svojom veličinom oduševljavaju, ali za njih ne zna veliki broj ljudi i nisu poznate kao što druge jesu, a svakako su to zaslužile, budući da vekovima već postoje. Neke od njih vam danas predstavljamo, uz preporuku da ih obiđete čim budete mogli.

Prva na redu nam je Velika džamija, koja se nalazi u malom gradu Đene u Maliju. Ovo velelepno zdanje napravljeno je od blata i opeke. Obnovljena je davne 1907. godine, a od 1988. godine nalazi se na spisku zaštićenih građevina UNESCO-a. Predstavlja vrhunac tamošnje arhitekture, te svojim izgledom očarava apsolutno svakog ko ima priliku da je uživo vidi.

7 spektakularnih građevina za koje možda niste čuli 7 spektakularnih građevina za koje možda niste čuli

Ono što će vas i putem slike ostaviti bez teksta i daha jeste Chand Baori, stepenasta građevina koja se nalazi u malom selu Abhaneri u Indiji. Gigantska građevina izgledom podseća na obrnutu piramidu, a unutar sebe ima preko 3500 stepenika koji su postavljeni simetrijski savršeno. One koji istražuju još uvek “muči” da li potiče iz perioda od 9. do 11. veka nove ere, ili je pak nastala čak 600 godina pre naše ere.

 

7 spektakularnih građevina za koje možda niste čuli2 7 spektakularnih građevina za koje možda niste čuli

Editors choice