1/3

Savremeno doba je doba informacija, sve je udaljeno na samo jedan, manje-više, klik od nas. I tako možemo da saznamo baš sve što nas zanima, od trenutka kada je čovek nastao, čak i ono šta je možda bilo pre njega, pa sve do današnjeg dana. A mnogi se bave i onim što će uslediti. Međutim, nekada se naiđe i na neke izjave koje osporavaju to znanje i tačnost tih informacija, baš kao što postoje i znakovi koji upućuju da neke od dobro poznatih istorijskih činjenica zapravo nisu validne i tačne.

Svi dobro znamo za Sfingu i to da ona nema nos. Sfinga koja se nalazi u Gizi, jedan je od simbola tog dela Zemlje, ali i simbola davne istorije uopšte. Prema jednom od predanja, bez nosa je ostala u trenutku kada se vojska Napoleona Bonaparte sukobila sa turskom vojskom 1798. godine, a onda je jedan danski putopisac zapisao kako postoji fotografija Sfinge iz 1737. godine što dokazuje da je bez nosa mnogo duže i da Napoleon nema ništa sa tim.

sfinga 5 istorijskih činjenica za koje nismo sigruni da li su istina ili laž

Kada se pomene Van Gog, osim njegovih dela i slika, neizbežno je pomenuti i to da nije imao uvo. Jedna od priča je zaista bizarna, pa govori da je uvo odsekao i poslao svojoj dragoj, ali izgleda da je istina drugačija. Nakon sukoba sa prijateljem Polom, u kojem ga je Van Gog napao brijačem, iste večeri je, jer se pokajao, odsekao sebi režanj uha.

van gog 5 istorijskih činjenica za koje nismo sigruni da li su istina ili laž

Editors choice