1/3

Ukoliko si neko ko je voleo da povezuje kroz odrastanje i obrazovanje neke istorijske stvari i činjenice, možda datume, sa drugima i da iznalaziš vezu među stvarima koje nisu nikako drugačije povezane, onda će možda neko reći da si fanatik, ali ipak to govori samo o tvojoj radoznalosti i logičnom, aktivnom razmišljanju koje ide u pravom smeru. Neke istorijske činjenice kada povežeš možeš sasvim da izmeniš idoživljaj vremena koje je prošlo, kao na primer što će se desiti kada povežeš ove stvari.

Da li znaš da je najstarije drvo na svetu bilo staro već čitavih hiljadu godina kada je poslednji mamut izumro? Iako se mislilo da je ovo najstarije drvo staro oko četiri hiljade godina, nedavno je pronađen bro koji je nazvan “Metuzalem” i ustanovljeno je da je njegova starost oko 5 hiljada godina.

istorija 11 Istorijske činjenice koje će promeniti tvoj doživljaj vremena

Ono čega moraš da se sećaš ako si bio klinac 90-ih jeste Nintendo i igrice koje su bile dostupne. Iako nisu povezani, zanimljiva je činjenica da je nastao davne 1889. godine kada je Ajfelov toranj bio još uvek u fazi izgradnje.

istorija 21 Istorijske činjenice koje će promeniti tvoj doživljaj vremena

Možda bi bilo logično da pomisliš da je bicikl prevozno sredstvo koje je nastalo mnogo pre ostalih poznatih, ali to nije tačno. Prvo biciklo nastalo je 1818. godine, a dosta pre njega, čak 1797 godine napravljen je i pušten u saobraćaj prvi voz.

istorija 31 Istorijske činjenice koje će promeniti tvoj doživljaj vremena

Editors choice