Ako nisi pažljiv možeš da završiš jureći za uspehom na pogrešan način, postavljajući pogrešne ciljeve iz pogrešnih razloga. Novac, status, popularnost – nema ničeg lošeg u tome, ali ako odbaciš materijalna merila, kako bi onda definisao uspeh? Evo nekih predloga koji predstavljaju otklon u odnosu na uobičajenu društvenu definiciju uspeha.

Najveće zablude koje ljudi imaju o uspehu

Kad posmatraš nekog ko je uspešan i bogat, možda možeš da pomisliš da je sebičan i pohlepan, ali ti retko pada na pamet da iza tog uspeha stoje neki sasvim drugačiji motivi. Bil Gejts je dobar primer – misliš da je izgradio Majkrosoft zato što je želeo da bude bogat? Ne, on je samo strasno radio ono što voli, voleo je računare i bio je kreativan i sto posto predan svojim zamislima i snovima. Stiv Džobs takođe – stvorio je Epl, jer je dizajn bio njegova najveća ljubav. Novac i slava su došli naknadno, kao kosmička nagrada za ostvarivanje snova.

Uspeh dolazi kad prestaneš da ispunjavaš tuđa očekivanja

Kad prestaneš da slušaš buku sveta oko tebe, koji ti skreće pažnju na sve načine i stalno nešto traži od tebe i iznosi ti svoje zahteve i očekivanja i kad se fokusiraš na ono što je za tebe zaista važno. Uspeh dolazi kad prestaneš da misliš da je realnost sve, samo ne ono što ti želiš da bude.

blogg 4 Merila uspeha koja nemaju veze sa novcem i slavom
Comments