Psiholozi i terapeuti koji se bave odnosima, u svojim istraživanjima i iskustvu kroz rad sa parovima i osobama koje ne uspevaju da uspostave funkcionalne i trajne odnose, izdvajaju uslove koje je neophodno ispuniti, za izgradnju zdravih i stabilnih odnosa. A to je ono što je svakome potrebno da pronađe u drugoj osobi, dakle, da bude obostrano.

Povezuju nas sa našom prošlošću

Odrastamo usvajajući model ljubavi, od osoba koje su bile značajne u našem životu i zbog kojih smo postali ono što jesmo. To su naši roditelji,  učitelji, prve ljubavi, osobe koje smo sreli samo jednom, a ostavile su dubok utisak… Svi ti utisci su integralni deo našeg doživljaja ljubavi, koji se aktivira kad sretnemo osobu koja pritiska naše okidače.

Podsećaju nas na nekog od roditelja

Osoba sa kojom se snažno povežete, često vas podseća na jednog od roditelja (na dobar ili loš način). Ako od tog roditelja niste dobili dovoljno ljubavi i podrške, možete pokušati da izlečite svoje traume iz detinjstva na podsvesnom nivou. Proces je već pokrenut, čak i ako toga niste svesni. Ako je to osoba koja vas podseća na roditelja koji vam je pružao stabilnost i podršku, pokrećete zdrav model ljubavi, u kojoj možete da rastete i razvijate se.

Dopunjujete se

Kada sretnete pravu osobu, sa njom se osećate prijatno i opušteno, kao da se znate celog života. Ali tu je prisutan još jedan, suptilniji i važniji osećaj – da ste najzad kod kuće, da ste odahnuli i da ste našli nešto što vam je do sada izmicalo. Međusobno se dopunjujete, lako komunicirate i odmah razumete šta je onaj drugi hteo da kaže. Jedno drugom zavšavate rečenice – bukvalno. Isto tako, ako je jedan od vas dvoje “kratkog fitilja”, impulsivan i nestrpljiv, drugi je smiren, pažljiv, fleksibilan. Jedan je suzdržan, drugi spontan – tako se dopunjavate, opet, bukvalno.

Comments