Legendarni britanski rok bend Oasis najavio je svoj povratak nakon 15 godina pauze. Braća Galager, Liam i Noel, odlučili su da zakopaju ratne sekire i ponovo ujedine bend koji je obeležio ’90-te svojom muzikom i prepoznatljivim stilom.

Šta za nas znači povratak Oasisa, koji je njihov uticaj na modu i muziku, kao i šta možemo očekivati od njihovog predstojećeg povratničkog turneje? Pokušaćemo da damo odgovore!

Oasis – Ikone britpop ere se vraćaju

Istorija benda i razlozi za raspad

Oasis je nastao 1991. godine u Mančesteru, kada su braća Liam i Noel Galager odlučili da svoje muzičke snove pretoče u realnost. Njihov debitantski album Definitely Maybe iz 1994. odmah ih je katapultirao u sam vrh britanske muzičke scene. Usledili su hitovi poput Wonderwall, Don’t Look Back in Anger i Champagne Supernova, koji su postali himne generacije.

Međutim, iza kulisa, odnosi između braće Galager postajali su sve napetiji. Njihove svađe i nesuglasice postale su gotovo jednako poznate kao i njihova muzika. Konačni raspad dogodio se 2009. godine, neposredno pre nastupa na festivalu Rock en Seine u Parizu, kada je Noel napustio bend, navodeći da više ne može da radi sa Liamom. Ova odluka označila je kraj ere za milione fanova širom sveta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oasis (@oasis)

Uticaj Oasisa na muziku i pop kulturu

Oasis je fenomen koji je redefinisao britansku muzičku scenu devedesetih. Njihov zvuk, mešavina klasičnog roka i savremenih elemenata, postao je sinonim za britpop pokret. Pesme poput Live Forever i Supersonic inspirisale su čitavu generaciju muzičara da se okrenu zvuku gitare i emotivnim tekstovima.

Oasis je vratio rok muziku na vrh top lista, dokazujući da bendovi i dalje mogu da pune stadione. Njihov uticaj se osećao daleko izvan granica muzike – oblikovali su modu, stavove i način govora čitave generacije. Koncerti na Knebworthu 1996. godine, kojima je prisustvovalo 250.000 ljudi, ostaju upamćeni kao jedan od najvećih događaja u istoriji britanske pop kulture. Čak i danas, mnogi savremeni bendovi navode Oasis kao ključni uticaj na njihovo stvaralaštvo.

Modni stil braće Galager

Liam i Noel Galager nisu bili samo muzičke, već i modne ikone ’90-ih. Njihov prepoznatljivi stil bio je mešavina radničke klase i rok zvezda, stvarajući jedinstven izgled koji su mnogi pokušavali da kopiraju. Liam je postao poznat po svojim parkama brenda Pretty Green i naočarima za sunce koje je nosio čak i noću, dok je Noel preferirao kežual polo majice i farmerke.

Brendovi poput Stone Island, Adidas i Fred Perry postali su neraskidivo povezani sa imidžom benda. Njihove frizure, posebno Liamova “bowl cut“, postale su trend među mladima. Galagerovi su promovisali i oživeli popularnost bucket šešira, Harrington jakni i klasičnih britanskih brendova. Ovaj spoj sportske odeće, modsa i rok estetike uticao je na način oblačenja čitave generacije i ostavio neizbrisiv trag u modnoj istoriji Velike Britanije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ricks Retro (@ricksretro)

Najava povratničke turneje ’25

Oasis je iznenadio svet najavom povratničke turneje ’25, koja će obeležiti 25 godina od njihovog legendarnog nastupa u Knebworthu. Turneja će započeti u junu 2025. godine, simbolično na istom mestu gde je bend dostigao svoj vrhunac – u Knebworth Parku. Nakon toga, Oasis će obići najveće stadione širom Velike Britanije, uključujući četiri uzastopna nastupa na londonskom Wembley stadionu.

Evropski deo turneje uključuje koncerte u Parizu, Berlinu, Amsterdamu i Rimu. Bend je najavio i specijalno iznenađenje za fanove – koncert u njihovom rodnom Mančesteru, u kultnom klubu gde su održali svoj prvi nastup. Očekuje se nezapamćena potražnja za kartama, s obzirom na to da je ovo prva prilika za mnoge fanove da ponovo čiju Oasis uživo.

Saradnja sa brendom Levi’s

U sklopu svog velikog povratka, Oasis je ostvario ekskluzivnu saradnju sa kultnim brendom Levi’s. Ova kolaboracija predstavlja prvu u Levi’s-ovoj novoj seriji Band Tee Collection. Kolekcija se sastoji od tri retro majice sa istorijskim Oasis logotipima, pažljivo dizajnirana da evociraju nostalgiju za devedesetim. Majice su prošle su kroz poseban proces pranja kako bi se postigao autentičan vintage izgled. Svaki komad nosi originalnu etiketu u vratnom izrezu, dodatno naglašavajući retro estetiku. Cene se kreću oko 35 funti po komadu, čineći ih pristupačnim za široku bazu fanova. Levi’s je najavio da će deo prihoda od prodaje biti doniran u dobrotvorne svrhe koje podržavaju muzičko obrazovanje mladih u Velikoj Britaniji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Levi’s (@levis)

Reakcije fanova i očekivanja

Najava povratka Oasisa izazvala je pravu eksploziju na društvenim mrežama. Hashtag #OasisReunion postao je globalni trend u roku od nekoliko minuta nakon objave. Mnogi fanovi su podelili stare fotografije sa koncerata, dok su drugi već počeli da planiraju kampovanje ispred prodajnih mesta za karte. Mlađa generacija fanova, koja nije imala priliku da vidi Oasis uživo, takođe je izrazila uzbuđenje.

Međutim, bilo je i skeptičnih glasova koji su se pitali da li će braća Galager uspeti da prevaziđu svoje razlike. Muzički kritičari su podeljeni – neki predviđaju trijumfalni povratak, dok drugi upozoravaju da bi nostalgija mogla da zaseni kvalitet nastupa. Uprkos tome, očekivanja su ogromna, a mnogi veruju da će ova turneja biti jedan od najvećih muzičkih događaja decenije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Oasis (@oasis)

Uticaj povratka Oasisa na savremenu muzičku scenu

Povratak Oasisa na muzičku scenu mogao bi imati značajan uticaj na savremeni rok. U eri dominacije elektronske muzike i hip-hopa, Oasis bi mogao vratiti rok u mainstream. Njihov povratak već je pokrenuo talas nostalgije, što se odražava u modi, muzici i pop kulturi. Mnogi mlađi bendovi koji su inspirisani Oasisom mogli bi dobiti veću pažnju, stvarajući novi val britpop muzike. Očekuje se da će povratak Oasisa osvežiti festivalsku scenu, vraćajući energiju velikih rok nastupa. Međutim, postoji i rizik da ovaj povratak pojača tendenciju oslanjanja na nostalgiju umesto stvaranja nove, inovativne muzike.

Šta možemo očekivati od nove turneje?

Iako je potvrđena turneja, pitanje stvaranja nove muzike ostaje otvoreno. Fanovi se nadaju da će objaviti i novi album, prvi put nakon 15 godina. Spekuliše se da bi novi zvuk Oasisa mogao biti mešavina njihovog klasičnog stila i savremenih produkcijskih tehnika. Liam i Noel su tokom solo karijera eksperimentisali sa različitim žanrovima, što bi moglo uneti svežinu u zvuk benda.

Neki muzički stručnjaci predviđaju da bi mogli čuti zreliji, više akustični Oasis, dok drugi veruju da će se vratiti svom izvornom, energičnom rok zvuku. Postoji i mogućnost saradnje sa mlađim muzičarima, što bi moglo privući novu publiku. Bez obzira na pravac koji odaberu, sigurno je da će svaka nova pesma benda Oasis biti pod intenzivnim pažnjom publike i kritike, testirajući da li legendarni bend može da održi svoj status u novoj eri.

Pročitajte i ovo: Bromance za sva vremena: Kako su Brad Pitt i George Clooney postali veliki prijatelji

Naslovna fotografija: instagram.com/highsnobiety

Nikola Gudelj

Comments