Crossplay igre su postale nezaobilazni deo gejming industrije, omogućujući igračima da se povežu bez obzira na to koju platformu koriste. Predstavljamo vam izbor najboljih crossplay igara koje možete igrati na različitim uređajima, od računara do konzola i mobilnih telefona. Crossplay igre su savremeni način na koji se povezujemo kroz video-igre, rušeći barijere između platformi, omogućujući nam da delimo iskustva sa prijateljima bez obzira na hardver koji posedujemo. Bez obzira da li preferirate intenzivne pucačine, kreativne sandbox avanture ili ležerne party igre, postoji crossplay naslov za svačiji ukus. 

Najbolje crossplay igre u 2024. godini

Fortnite

Igra koja je postavila zlatni standard kad je reč o crossplay funkcionalnosti. Ovaj battle royale omogućava igračima na Windows računarima, Xbox One i PlayStation 4 i 5, Nintendo Switchu i Android uređajima da se zajedno zabavljaju, a sve što je potrebno je Epic nalog za povezivanje sa prijateljima. Fortnite koristi sofisticirani sistem koji sortira igrače prema složenosti platforme, čime se osigurava fer igra za sve učesnike. Iako postoje određena ograničenja za Mac i iOS korisnike zbog pravnih pitanja, Fortnite ostaje vodeća crossplay igra na tržištu. U njenoj srži je uzbudljiva akcija gde 100 igrača skače na ogromno ostrvo, sakuplja oružje i resurse, i bori se do poslednjeg preživelog, dok se zona sigurnog prostora konstantno smanjuje.

Minecraft

Fenomen koji spaja igrače na različitim platformama, ali sa određenim specifičnostima. Postoje dve glavne verzije igre – Java Edition za računare i Bedrock Edition za širok spektar uređaja. Bedrock Edition podržava crossplay između Windows računara, iOS i Android uređaja, Xbox i PlayStation konzola, Nintendo Switcha, pa čak i VR sistema. Međutim, Mac korisnici su ograničeni na Java Edition, što donekle komplikuje crossplay mogućnosti. Uprkos ovim izazovima, Minecraft ostaje omiljena igra za kreativno igranje i druženje preko različitih platformi. U ovom sandbox svetu, igrači mogu graditi impresivne strukture, istraživati beskonačno generisane terene i preživljavati u svetu punom opasnosti i avantura, sve dok puštaju mašti na volju.

MultiVersus

Borilačka igra koja okuplja likove iz različitih Warner Bros. franšiza, od Batmana i Bugsa Bunnyja do Ricka Sancheza i Arye Stark. Ova zabavna crossover avantura podržava crossplay između PlayStation, Xbox i PC platformi, omogućavajući igračima da se bore protiv prijatelja bez obzira na to koji sistem koriste. Dodatna prednost je mogućnost sinhronizacije napretka između platformi, što znači da vaš trud neće biti izgubljen kad prelazite sa jednog uređaja na drugi. MultiVersus donosi jedinstveno iskustvo koje spaja svetove pop kulture u jednu uzbudljivu arenu. Radnja se odvija u multiverzumu gde se različiti svetovi i likovi sudaraju, rezultirajući haotičnim i zabavnim timskim borbama na platformama inspirisanim legendarnim lokacijama iz različitih franšiza.

Diablo IV

Najnoviji nastavak legendarnog Diablo serijala doneo je dugo očekivani crossplay u svet Sanctuaryja. Do četiri igrača mogu se udružiti u borbi protiv hordi demona i izazovnih bossova, bez obzira da li igraju na PlayStationu, Xboxu ili PC-u. Iako je osnovna verzija igre skuplja od proseka, a sistem “battle passa” i mikrotransakcija može biti odbojan za pojedine igrače, činjenica da su ovi elementi opcioni i ograničeni na kozmetičke nagrade čini Diablo IV atraktivnim izborom za ljubitelje žanra koji žele da igraju sa prijateljima na različitim platformama. Priča vodi igrače kroz mračni svet Sanctuaryja, gde se bore protiv sila pakla predvođenih Lilith, ćerkom Mephista, u epskoj borbi za spas čovečanstva.

Among Us

Fenomen koji je osvojio svet svojim jednostavnim, ali zaraznim konceptom društvene dedukcije. Ova igra podržava crossplay između gotovo svih popularnih platformi: PC-ja, Nintendo Switcha, PlayStationa, Xboxa, Androida i iOS-a. Radnja se odvija na svemirskom brodu ili stanici gde posada mora da obavi zadatke, dok se među njima kriju varalice koje pokušavaju da sabotiraju misiju i eliminišu ostale članove, stvarajući atmosferu napetosti i sumnje. Mogućnost da se povežete sa prijateljima bez obzira na uređaj koji koriste čini Among Us idealnim izborom za zabavu u društvu, bilo da organizujete virtuelno druženje ili tražite način da se povežete sa udaljenim prijateljima. Jednostavnost igre i široka dostupnost čine je pristupačnom za igrače svih nivoa iskustva.

Apex Legends

Naslov koji donosi uzbudljivo timsko iskustvo sa crossplay podrškom. Igra povezuje igrače na PC-ju, Xboxu, PlayStationu i Nintendo Switchu, ali uz pametno rešenje za jednostavno igranje na različitim platformama. Smeštena u svetu Titanfall univerzuma, igra prati različite legende – jedinstvene karaktere sa specifičnim sposobnostima, koji se bore za slavu u Apex Games, opasnom takmičenju gde preživljavanje znači sve. Korisnici koji imaju konzole mogu da isključe crossplay opciju ako žele da izbegnu suočavanje sa PC igračima koji imaju prednost preciznijeg ciljanja mišem. S druge strane, PC igrači su uvek deo crossplay okruženja. 

Deathloop

Inovativni naslov studija Arkane, donosi svež pristup first-person shooter žanru sa zanimljivim obrtom vremenskih “petlji”. Igra podržava ograničeni crossplay između Xbox i PC igrača koji su kupili igru preko Microsoft Storea, dok Steam i Epic korisnici mogu da igraju zajedno. Priča prati Colta, ubicu zarobljenog u vremenskoj petlji na ostrvu Blackreef, koji mora da eliminiše osam ključnih meta pre ponoći kako bi prekinuo ciklus, dok ga progoni misteriozna rivalka Julianna. Posebno zanimljiva je funkcija invazije, koja omogućava igračima da “upadnu” u igre drugih i preuzmu ulogu antagoniste. Ova mehanika dodaje nepredvidiv element multiplayer iskustvu i čini svaku partiju jedinstvenom.

Pročitajte i ovo: Pametni zvučnici: 7 najboljih modela za savremen dom

Naslovna fotografija: instagram.com/peleng_square

Nikola Gudelj

Comments