Pavel Durov, enigmatični tech genije i osnivač Telegrama, postao je sinonim za inovaciju, kontroverzu i nepopustljivu borbu za digitalnu privatnost. Od ranih dana kao “ruski Zuckerberg” do statusa globalnog tech lidera, njegova karijera je obeležena spektakularnim uspesima, dramatičnim sukobima sa vlastima i nepokolebljivom vizijom slobodnog interneta. Njegovo nedavno hapšenje u Francuskoj samo je najnovije poglavlje u životu čoveka čije ideje i dela nastavljaju da oblikuju način na koji komuniciramo u digitalnom dobu.

Donosimo vam sveobuhvatan pogled na život, rad i kontroverze Pavela Durova, jedne od najintrigantnijih ličnosti savremenog tech sveta.

Pavel Durov: Od ruskog wunderkinda do globalnog tech titana

Ko je Pavel Durov?

Pavel Durov je rođen 10. oktobra 1984. godine u Lenjingradu (današnjem Sankt Peterburgu). Odrastao je u Italiji, gde je njegov otac radio kao profesor, pre povratka u Rusiju. Durov je pokazao izuzetnu inteligenciju od detinjstva, posebno u oblasti matematike i programiranja. Diplomirao je filologiju na Državnom univerzitetu u Sankt Peterburgu 2006. godine. Već tokom studija, Durov je razvijao svoje prve online projekte, uključujući studentski forum SpbGU. Njegova strast prema tehnologiji i inovacijama brzo ga je dovela do stvaranja platforme koja će promeniti društvene medije u Rusiji i šire.

VKontakte: Ruski Facebook

Inspirisan uspehom Facebooka, Pavel Durov je 2006. godine lansirao VKontakte (VK), društvenu mrežu prilagođenu ruskom tržištu. VK je brzo prerastao u fenomen, privlačeći milione korisnika svojom jednostavnošću i funkcijama prilagođenim lokalnoj publici. Za razliku od Facebooka, VK je omogućavao besplatno deljenje muzike i video-sadržaja, što ga je učinilo izuzetno popularnim među mlađom populacijom. Do 2011. godine, VK je postao najposećeniji sajt u Rusiji, nadmašivši čak i Yandex i Google. Durovljev uspeh sa VK učinio ga je milionerom u 27. godini i etablirao ga kao jednog od vodećih tech preduzetnika u Rusiji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Sukob sa vlastima i odlazak iz Rusije

Durovljevi problemi sa ruskim vlastima počeli su 2011. godine, kad je odbio zahtev FSB (Federalne službe bezbednosti) da blokira profile opozicionih političara na VK tokom izbora. Situacija se zaoštrila 2013. godine, kad je Durov odbio da preda podatke o ukrajinskim korisnicima VK koji su bili uključeni u proteste. Uprkos pritisku, Durov je ostao pri svom stavu o zaštiti privatnosti korisnika. U aprilu 2014, nakon višemesečne borbe za kontrolu nad kompanijom, Durov je objavio da napušta CEO poziciju VK i Rusiju. U svom karakterističnom stilu, objavio je ostavku uz sliku delfina i citat iz “Autostoperskog vodiča kroz galaksiju”. Ovaj potez označio je početak nove ere u Durovljevoj karijeri, fokusirane na globalnu scenu i razvoj Telegrama.

Rađanje Telegrama

Telegram je nastao 2013. godine kao direktan odgovor na Durovljevo nezadovoljstvo sigurnošću postojećih aplikacija za razmenu poruka. Sa bratom Nikolajem, Pavel je razvio platformu koja je stavila privatnost i enkripciju u prvi plan. Telegram se brzo proširio, privlačeći korisnike svojom brzinom, jednostavnošću i obećanjem sigurnosti. Aplikacija je postala poznata po svojoj end-to-end enkripciji i “tajnim chatovima”. Durovljeva filozofija iza Telegrama bila je jasna: stvoriti platformu koja će štititi slobodu govora i privatnost korisnika od vladinog nadzora. Ova vizija dovela je do eksponencijalnog rasta Telegrama, koji je do 2024. godine premašio 700 miliona aktivnih korisnika mesečno, postavši ozbiljan konkurent WhatsAppu i drugim gigantima u svetu instant poruka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Kontroverze oko Telegrama

Uprkos popularnosti, Telegram je često bio meta kritika zbog navodnog nedostatka kontrole nad ekstremističkim sadržajem. Aplikacija je optužena za omogućavanje širenja dezinformacija, teorija zavere, pa čak i za olakšavanje ilegalnih aktivnosti. Durovljev stav prema moderaciji sadržaja ostao je kontroverzan – insistirao je na minimalnoj intervenciji, tvrdeći da je sloboda govora ključna vrednost platforme. Ovo je dovelo do sukoba sa vlastima u nekoliko zemalja, uključujući Rusiju, Iran i Indiju, koje su u različitim periodima pokušavale da blokiraju Telegram. Durov je više puta branio svoju politiku, tvrdeći da Telegram uklanja sadržaj koji poziva na nasilje ili ilegalne aktivnosti, ali odbija da cenzuriše političke debate ili lične komunikacije.

Durovljev lični život i ekscentričnost

Pavel Durov je poznat po enigmatičnom i ekscentričnom životnom stilu. Uvek odeven u crno, često ga porede sa Keanuom Reevesom iz filma Matrix. Durov tvrdi da vodi asketski život, izbegavajući meso, alkohol i kafu. Njegovo bogatstvo, procenjeno na preko 15 milijardi dolara, ne sprečava ga da živi nomadskim životom, često menjajući lokacije. U retkim intervjuima, Durov je izneo kontroverzne stavove, uključujući tvrdnju da je biološki otac preko 100 dece zahvaljujući donacijama sperme u desetak zemalja, što je opisao kao svoju “građansku dužnost”. Njegovi postovi na Telegramu često su misteriozni i provokativni, poput izjave da planira da živi 200 godina kroz disciplinu i naučna dostignuća. Ova mešavina genijalnosti i ekscentričnosti čini Durova jednom od najintrigantnijih figura u tech svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pavel Durov (@durov)

Nedavno hapšenje u Francuskoj

Krajem avgusta 2024. godine, Pavel Durov je iznenada uhapšen na aerodromu Le Bourget u Parizu, što je šokiralo tehnološku zajednicu. Nakon četiri dana pritvora, Durov je optužen za niz prekršaja vezanih za Telegram, uključujući neuspeh u suzbijanju ekstremističkog i ilegalnog sadržaja na platformi. Francusko tužilaštvo ga je teretilo za saučesništvo u omogućavanju ilegalnih transakcija, širenju dečje pornografije, trgovini drogom i pranju novca. Durov je pušten uz kauciju od pet miliona evra, ali mu je zabranjeno da napusti Francusku. Njegov advokat je odbacio optužbe kao “apsurdne”, tvrdeći da Telegram u potpunosti poštuje evropske digitalne propise. Ovaj incident je pokrenuo nove debate o odgovornosti tech lidera za sadržaj na njihovim platformama.

Budućnost Durova i Telegrama

Pavel Durov ostaje kontroverzna figura u tech svetu, balansirajući između inovacije i sukoba sa vlastima. Budućnost Telegrama i samog Durova neizvesna je u svetlu nedavnih pravnih izazova. Ipak, njegova posvećenost privatnosti korisnika i slobodi govora nastavlja da privlači milione novih korisnika. Kako se globalni stavovi prema digitalnoj privatnosti i regulaciji tehnoloških giganata menjaju, Pavelova vizija će verovatno nastaviti da oblikuje budućnost online komunikacije, bilo kroz Telegram ili nove projekte koje ovaj vizionar možda ima u planu.

Pročitajte i ovo: LeBron James predvodi zvezdanu postavu u dokumentarnoj seriji o NBA igračima

Naslovna fotografija: instagram.com/durov

Nikola Gudelj

Comments