Teniski svet, inače poznat po eleganciji i fer-pleju, nije imun na skandale koji s vremena na vreme potresu ovaj elitni sport. Iako retki, ovi incidenti ostavljaju dubok trag u istoriji tenisa, privlačeći pažnju javnosti i bacajući senku na ugled ovog sporta.

Teniski skandali koji su šokirali javnost variraju od doping afera do fizičkih sukoba na terenu, otkrivajući mračnu stranu ovog naizgled elegantnog sporta. Predstavljamo vam neke od najkontroverznijih teniskih skandala koji su uzburkali sportsku javnost.

Teniski skandali koji su šokirali javnost

Daniel Koellerer i klađenje

Austrijski teniser čije ime možda nije široko poznato van teniskih krugova, našao se u centru jednog od najvećih skandala u istoriji ovog sporta. Nekada 55. igrač sveta, Koellerer je 2011. godine postao prva osoba kojoj je Tennis Integrity Unit (TIU) izrekao doživotnu zabranu igranja profesionalnog tenisa zbog nameštanja mečeva. Uz to, kažnjen je i novčanom kaznom od 100.000 dolara. Tokom svoje 11-godišnje karijere, Koellerer je zaradio nešto više od 750.000 dolara od nagrada, ali je priznao da je koristio svoj lični veb-sajt za klađenja na mečeve i njihovo nameštanje. Ovaj slučaj je ozbiljno uzdrmao teniski svet i pokrenuo pitanja o integritetu sporta na svim nivoima takmičenja.

Martina Hingis i nedozvoljene supstance

Teniska legenda se našla u centru skandala 2007. godine kada je objavila drugo povlačenje iz profesionalnog tenisa, nakon što je na doping testu posle Vimbldona otkriveno prisustvo kokaina u njenom organizmu. Ženska teniska asocijacija (WTA) suspendovala ju je na dve godine, ali se 2010. godine vratila na turneju. Međutim, skandal se nije završio tu. Njen bivši suprug ju je optužio za prevaru, što je dodatno narušilo njen ugled. Uprkos kontroverzama, Hingis je po povratku ostvarila zapažene rezultate u dublu, osvojivši čak 11 Grend slem titula, pre nego što se konačno povukla krajem 2017. godine.

Jennifer Capriati i nedozvoljene radnje

Nekada vunderkind tenisa i olimpijska šampionka, imala je karijeru obeleženu kako izvanrednim uspesima, tako i skandalima van terena. Nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama 1992. i nekoliko WTA turnira u tinejdžerskim godinama, njena karijera je krenula silaznom putanjom. Godine 1994. optužena je za posed marihuane, što je bio tek početak njenih problema. Iako se vratila tenisu 1996. i kasnije osvojila tri Grend slem titule, dostigavši prvo mesto na WTA listi 2001. godine, njeni problemi van terena nisu prestajali. Godine 2010. bila je hospitalizovana zbog predoziranja lekovima, a 2013. optužena je za napad i proganjanje bivšeg dečka, iako su te optužbe kasnije odbačene.

Maria Sharapova i doping afera

Iako je pet puta osvajala Grend slem turnire, našla se u centru još jednog skandala vezanog za doping. Ruska teniserka je pala na doping testu zbog korišćenja zabranjene supstance koja povećava izdržljivost. Sharapova je priznala da je lek koristila preko deset godina, što je rezultiralo dvogodišnjom zabranom igranja. Kazna je kasnije smanjena na 15 meseci, ali je ovaj incident ozbiljno narušio ugled jedne od najpoznatijih teniserki sveta.

Monica Seleš i napad na terenu

Možda najstrašniji incident koji se ikada dogodio na teniskom terenu vezan je za Monicu Seleš. Jugoslovensko-američka teniserka bila je na vrhuncu karijere 1993. godine, nakon što je tri godine ranije postala najmlađa pobednica Rolan Garosa. Međutim, tokom četvrtfinalnog meča u Hamburgu, poremećeni obožavalac Steffi Graf uspeo je da uđe na teren i nožem ubode Seles u leđa. Ovaj šokantan događaj doveo je do dvoipogodišnje pauze u Selesovoj karijeri, tokom koje se borila sa post-traumatskim stresnim poremećajem. Nakon povratka, uspela je da osvoji još samo jedan Grend slem, na Australijan openu 1996. godine.

Andre Agassi i zloupotreba droga

Nekada prvi teniser sveta, doživeo je ozbiljan pad u karijeri 1997. godine. Pored povreda koje su ograničile njegovo učešće na turnirima, Agassi je pao na doping testu. Osmostuki Grend slem šampion uspeo je da se izvuče sa upozorenjem, napisavši pismo ATP-u u kojem je tvrdio da mu je prijatelj podmetnuo drogu u piće. Međutim, godinama nakon penzionisanja, Agassi je u svojoj autobiografiji priznao da je koristio kristalni metamfetamin i da je lažirao pismo. Ovim priznanjem je narušio svoj ugled, ali je izbegao kaznu kada je to bilo najbitnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Andre Agassi (@agassi)

Nikolay Davydenko i skandal nameštanja mečeva

Jedan od vodećih igrača 2000-ih, našao se u centru kontroverze vezane za nameštanje mečeva. U avgustu 2007. godine, preko 1,5 miliona dolara je uloženo na opkladu da će Davydenko izgubiti meč protiv Martína Vassallo Argüella u Sopotu, Poljska, uprkos tome što je Rus dobio prvi set sa 6-2. Davydenko se kasnije povukao u trećem setu zbog povrede. ATP je pokrenuo jednogodišnju istragu, nakon koje je dvostruki polufinalista US Opena oslobođen optužbi. Nažalost, Davydenko nikada nije bio isti igrač nakon ovog incidenta, i teniski svet je ostao uskraćen za njegov puni potencijal. Uprkos tome, ostaće upamćen kao igrač sa jednim od najboljih bekhenda sa dve ruke u istoriji tenisa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DATA TENIS (@data.tenis)

Serena i Venus Williams: Kontroverza na Indian Wellsu

Iako se ne može klasifikovati kao tipičan skandal, incident koji se dogodio 2001. godine na turniru Indian Wells izazvao je ozbiljne spekulacije koje su uznemirile teniski svet. Kako su Serena i Venus Williams napredovale na WTA rang listi, bilo je neizbežno da će se često sastajati na turnirima. Međutim, javile su se sumnje da njihov otac, Richard, odlučuje o ishodu mečeva između sestara. Ove spekulacije dosegle su vrhunac kada se Venus povukla iz polufinalne utakmice protiv Serene samo nekoliko minuta pre početka meča. Serena je prošla u finale, ali su je navijači dočekali zvižducima kada je izašla na teren. Isto se dogodilo i Venus i Richardu kada su zauzeli svoja mesta u publici. Ovaj incident je bacio senku na integritet sestara Williams i izazvao diskusije o fer-pleju u tenisu.

Dan Evans: Pozitivan test na kokain

Britanski teniser, doživeo je nagli pad u karijeri nakon što je u aprilu 2017. godine bio pozitivan na testu za kokain. Ovo se dogodilo nedugo nakon njegovog proboja na scenu, kada je pobedio Marina Čilića u drugom kolu Australijan opena iste godine. Evans je tvrdio da je supstancu konzumirao van takmičenja i da je droga kontaminirala njegove lekove u toaletnoj torbici, što je dovelo do pozitivnog testa tokom takmičenja. Uprkos ovom objašnjenju, Evans je kažnjen jednogodišnjom suspenzijom. Vratio se tenisu sredinom 2018. godine i od tada uspeva da se održi među prvih 50 igrača na ATP listi, ostvarujući zapažene rezultate na pojedinim turnirima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Evans (@danevo.official)

Stefan Koubek: Incident sa davljenjem

Davljenje je nešto što bismo pre povezali sa MMA ili WWE-om nego sa tenisom. Međutim, upravo to su gledaoci imali priliku da vide 2010. godine kada je Stefan Koubek burno reagovao na komentar svog protivnika Daniela Koellerera tokom meča austrijske lige. Tokom pauze između gemova, austrijski teniser nije mogao da obuzda svoj bes i počeo je da davi Koellerera, koji je sedeo u svojoj stolici. Koubek je, očekivano, odmah diskvalifikovan sa meča. Ono što je iznenadilo mnoge jeste činjenica da je publika zvižducima ispratila njegovog sunarodnika sa terena.

Pročitajte i ovo: Benefiti koji će vas motivisati da počnete da trčite

Naslovna fotografija: instagram.com/danevo.official

Nikola Gudelj

Comments