Što je viski stariji to je i prestižniji! Proizvođači širom sveta nadmeću se u proizvodnji najstarijeg viskija, a Škotska prednjači u ovoj trci.

Nedavno je oboren rekord za najstariji škotski viski, što je izazvalo veliko interesovanje među ljubiteljima ovog plemenitog pića. Donosimo vam listu najstarijih škotskih viskija koji su veoma cenjeni u svetu kolekcionara.

Najstariji škotski viski kroz istoriju

The Macallan star 72 godine 

Kada je reč o prestižnim izdanjima, The Macallan star 72 godine zauzima posebno mesto. Ovaj viski nije samo izuzetno star, već je i pravo umetničko delo. Lansiran 2018. godine povodom otvaranja nove destilerije vredne 186 miliona dolara, ovaj viski predstavljen je u elegantnoj boci koju je dizajnirao čuveni Lalique. Proizvedeno je samo 600 primeraka, što ga čini izuzetno retkim i traženim među kolekcionarima. Cena od 60.000 dolara po boci u trenutku lansiranja danas deluje skromno, s obzirom na to da je njegova vrednost višestruko porasla.

Gordon & MacPhail, Glen Grant star 74 godine

Novo poglavlje u svetu starih viskija ispisano je 2023. godine. Ovaj viski ima posebnu simboliku jer je destilovan 1948. godine, iste godine kada je rođen kralj Čarls III. Limitirano izdanje od 281 boce pušteno je u prodaju povodom krunisanja britanskog monarha po ceni od oko 31.000 dolara. Sa svojim bogatim ukusom koji kombinuje note začina, dima i sveže nane, ovaj viski ne samo da slavi kraljevsku tradiciju, već i demonstrira izuzetnu veštinu odležavanja viskija kroz skoro osam decenija.

The Macallan star 74 godine

Lansiranje Crvene kolekcije 2020. godine od strane The Macallan destilerije izazvalo je pravu senzaciju u svetu viskija. Ova ekskluzivna serija, koja obuhvata šest izuzetno starih viskija u rasponu od 40 do 78 godina starosti, predstavlja slavljenje bogate palete crvenih tonova prirodno prisutnih u njihovom viskiju. Destilovan četrdesetih godina prošlog veka, ovaj viski je strpljivo čuvao svoje tajne pod budnim okom nekoliko generacija majstora destilacije. Originalno pušten u prodaju po ceni od oko 79.500 dolara, danas predstavlja jedno od najtraženijih izdanja The Macallan destilerije, privlačeći pažnju kolekcionara širom sveta svojom izuzetnom retkošću i kvalitetom.

Gordon & MacPhail, Mortlach star 75 godina

Kada je 2015. godine predstavljen Mortlach 75, ponosno je nosio titulu najstarijeg viskija koje je ikada flaširano. Ovo prestižno izdanje deo je “Generations” serije nezavisnog punioca Gordon and MacPhail, kolekcije koja okuplja najduže odležavane single malt viskije na svetu. Destilovan u burnoj 1939. godini i sazrevao u jednom first-fill buretu, ovaj viski je flaširan u samo 100 ekskluzivnih kristalnih dekanter boca. Svaka boca je ukrašena sa 75 višeslojnih rezova, simbolizujući svaku godinu sazrevanja ovog izuzetnog viskija. 

The Macallan star 77 godina

Novembar 2022. godine obeležio je ulazak The Macallan 77 u prestižnu Crvene kolekciju kao prvog “gostujućeg” člana. Za razliku od mlađih izdanja u kolekciji koja su dostupna kontinuirano, flaširanja poput ovog 77-godišnjeg viskija predstavljaju izuzetno retke jednokratne prilike. Ovaj viski, koji datira iz 1945. godine, flaširan je sa 43,2% alkohola. Kirsteen Campbell, glavna kreatorka viskija u The Macallan destileriji, ističe da je The Macallan 77 neverovatno novo “gostujuće” izdanje za Crvenu kolekciju, nastalo od nekih od najstarijih i najređih buradi na svetu. Sa početnom cenom od 87.000 dolara po boci, ovo izdanje ne samo da pomera granice starosti viskija, već i postavlja nove standarde u svetu luksuznih alkoholnih pića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZOD (@zodwhisky)

The Macallan star 78 godina

Prva boca ovog izuzetnog viskija puštena je u prodaju 2020. godine, postigavši vrtoglavih 125.000 dolara na aukciji. Ovaj viski, sa svojom dubokom crvenom bojom, toliko je redak da je destilerija od tada ponudila na prodaju samo nekoliko boca. Uprkos njegovoj izuzetnoj starosti i kvalitetu, zanimljivo je da cena The Macallan 78 nije nastavila da raste istim tempom. Prema podacima aukcijske kuće Whisky Hammer, poslednja prodajna vrednost u januaru 2022. godine iznosila je oko 83.600 dolara. Ova činjenica samo dodatno intrigira ljubitelje viskija i otvara brojna pitanja o dinamici tržišta ultra-premium alkoholnih pića, čineći The Macallan 78 ne samo izuzetnim pićem, već i fascinantnim predmetom proučavanja trendova u svetu luksuznih viskija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Happy Alalei (@alaleihappy)

Pročitajte i ovo: Savršen mirisni potpis: 7 parfema za idilične jesenje dane i večeri

Naslovna fotografija: instagram.com/the_macallan

Nikola Gudelj

Comments