Svestrani glumac Keanu Reeves, koga starija publika obožava još od uloge Nea u Matrixu (1999.), a mlađa ga poznaje kao John Wicka (2014. i 2023.) koji je letos bio glavna atrakcija na glavnoj bini Arsenal festa u Kragujevcu, debitovao je na auto trkama – u profesionalnoj trci u Indijanopolisu, 5. oktobra. Ali, izleteo je sa staze.

Reeves je nedavno napunio 60 godina i očigledno je u punoj snazi i željan izazova – na trci je vozio Toyotu GP86 i u prvom krugu tokom 45-minuntne trke izbegao je nesreću, ali je u devetom krugu izleteo sa staze na travu, bez sudara. Uspeo je da povrati kontrolu nad vozilom i da se zaustavi, a zatim se vratio u trku, signalizirajući da je nepovređen, javljaju svetski mediji.

Reeves je vozio automobil broj 92, na kome velikim slovima piše „BRZRKR“ – a to je naslov serije stripova, koju je napisao sa Mattom Kindtom i kojim promoviše svoj novi roman „The Book of Elsewhere“, inspirisan BRZRKR-om, koji je napisao sa China Miévilleom.

Keanu Reeves na auto trkama – otkud to?

Niko mu ne može prebaciti da ne koristi svoj potencijal – glumac Keanu Reeves istražuje sve svoje talente vrlo uspešno, a automobilizam je njegova stara ljubav, u kojoj se sada prvi put oprobao kao profesionalac. Tokom kvalifikacija, među 35 takmičara zauzeo je 31. mesto, a subotnju trku je završio na 25. mestu. GR Cup je specijalna Toyotina trkačka serija koja podržava događaj  Indy 8 Hour.

U subotnjoj trci je učestvovao i Cody Jones, na YouTube poznat kao Dude Perfect. Jutjuber je objavio video snimak na Instagramu, na kome se vidi kako su se on i glumac Keanu Reeves „igrali“ pre trke – glumac je imao neke poteze iz Matrixa. Uloge koje je igrao, verovatno su ga navele da se dublje zainteresuje i oproba u svetu brzine. Ovo nije njegovo prvo trkačko iskustvo – 2009. godine pobedio je u čuvenoj trci slavnih, „Toyota Pro/Celebrity“ u tesnom duelu sa MTV voditeljem Fonzworthom Bentleyem.


Prisustvo Keanu Reevesa je zapaženo na kvalifikacionoj trci Formule 1 za Britanski Grand Prix, 2022. godine, kao i na MotoGP Liqui Moly Motorrad Grand Prix u Nemačkoj, jula ove godine.

U drugim trkačkim projektima Reeves je bio domaćin i producent dokumentarnog serijala iz 2023. pod nazovom „Brawn: The Impossible Formula One Story“ – priče o tome kako je Ross Brawn, takmičeći se 2009. godine u najskupljoj i tehnološki najnaprednijoj trkačkoj seriji učinio da se desi nemoguće – da osvoji svetsko prvenstvo sa nedostatkom osoblja i finansijskih sredstava. Takođe, glumac Keanu Reeves je suosnivač ARCH Motorcycle-a – američke kompanije za proizvodnju motocikala, koju je pokrenuo sa Gard Hollingerom 2011. godine, koja je plasirala modifikovan Harley-Davidson model, lansiran 2014. godine.

Reeves je svoju poziciju svetski poznatog glumca iskoristio da pruži svoj doprinos svetu kao humanitarac i da se isproba i afirmiše u svojim brojnim interesovanjima i talentima – on ostvaruje ono što želi sa upornošću, entuzijazmom, predanošću i skromnošću, koja zaslužuje svako poštovanje.

Pročitajte i ovo: Najšokantniji skandali u istoriji tenisa – od nameštanja mečeva do doping afera

Naslovna fotografija: instagram.com/keanureeves.media

Đorđe Đoković

 

 

Comments