Gilet ili prsluk bez rukava postao je simbol onoga što nazivamo “banker bro” modom, stvarajući novi trend koji prevazilazi granice poslovnog sveta. Uspon banker bro mode nije samo priča o odeći, već o tome kako jedan komad garderobe može definisati čitavu profesiju i životni stil.

Od Vol strita do Cityja u Londonu, gilet je postao neizostavan deo garderobe ambicioznih mladih zaposlenih u bankama i drugim finansijskim institucijama, simbolizujući ne samo njihov profesionalni status, već i pripadnost određenoj supkulturi unutar poslovnog sveta.

Šta je banker bro moda?

Gilet, poznat i kao “finansijski prsluk” ili City boy gilet, nije samo običan komad odeće. Ovaj prsluk bez rukava postao je gotovo neizostavan deo garderobe u finansijskom sektoru. Njegova popularnost leži u savršenom spoju praktičnosti i stila. Omogućava slobodu pokreta ruku, zadržava toplotu tela, a istovremeno održava profesionalan izgled.

Međutim, gilet je prevazišao svoju prvobitnu funkciju i prerastao u statusni simbol, označavajući pripadnost ekskluzivnom svetu finansija. U kancelarijama velikih banaka, nošenje gileta je postalo gotovo ritualno – znak da ste deo tima, da razumete nepisana pravila oblačenja i da ste spremni da se popnete uz korporativne lestvice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim France (@kimfrancenyc)

Uticaj pop kulture na banker bro estetiku

Televizijske serije poput Industry i Succession značajno su doprinele popularizaciji ovog stila. Ove hit serije prikazuju svet visokih finansija, gde prsluk igra gotovo glavnu ulogu u garderobi likova. Kostimografi pažljivo biraju ove odevne predmete, koristeći ih da prenesu suptilne poruke o statusu i pripadnosti likova.

U seriji Industry, gilet sa logom fiktivne Pierpoint banke postao je simbol ambicije i korporativne lojalnosti. Ovakvo prikazivanje u medijima ne samo da je učvrstilo asocijaciju prsluka sa bankarskim svetom, već je i podstaklo širu publiku da usvoji ovaj stil.

Porast prodaje i širenje trenda

Brojke govore same za sebe – prodaja prsluka beleži značajan rast. Renomirani brendovi poput Hacketta prijavljuju godišnji porast prodaje od oko 10%, dok neki manji proizvođači beleže čak i do 20% rasta. Ovi podaci jasno ukazuju na rastući trend koji prevazilazi granice finansijskog sektora.

Luksuzni brendovi poput Monclera i Brunello Cucinellija su takođe primetili povećanu potražnju za svojim high-end giletima, što sugeriše da ovaj trend nije ograničen samo na srednju klasu finansijskih radnika. Gilet polako pronalazi put i do drugih industrija, postajući simbol poslovne casual elegancije. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Succession (@succession)

Evolucija kancelarijskog dress codea

Pandemija je dovela do značajnih promena u načinu na koji se oblačimo za posao. Sa porastom rada od kuće, prsluk je postao idealno rešenje za video pozive – dovoljno formalan iznad struka, ali udoban za nošenje kod kuće.

Čak i sa povratkom u kancelarije, ovaj trend se zadržao, signalizirajući postepeno opuštanje strogih pravila poslovnog odevanja. Gilet je uspeo da premosti jaz između formalnog odela i opuštenije odeće, postajući simbol nove ere fleksibilnosti u poslovnom svetu. Mnoge kompanije su prepoznale ovu promenu i prilagodile svoja pravila oblačenja, dozvoljavajući prsluk kao prihvatljiv deo poslovne garderobe.

Psihologija iza banker bro mode

Zanimljivo je razmotriti psihološki aspekt popularnosti prsluka među finansijskim profesionalcima. Nošenje ovog specifičnog odevnog predmeta može se posmatrati kao oblik neverbalne komunikacije.

Ono šalje poruku o pripadnosti određenoj grupi, ambiciji i spremnosti da se prate nepisana pravila finansijskog sveta. Za mnoge mlade bankare, prsluk predstavlja svojevrsnu uniformu koja im pomaže da se osećaju kao deo tima i da se lakše uklope u visoko konkurentno okruženje. Istovremeno, prsluk omogućava i određenu dozu individualnosti kroz izbor brenda, boje ili materijala, što ga čini idealnim balansom između konformizma i ličnog stila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Succession (@succession)

Ekološka perspektiva banker bro mode

U eri rastuće svesti o održivosti i etičkoj modi, banker bro trend nije ostao imun na ove uticaje. Sve više brendova specijalizovanih za poslovnu odeću počinje da predstavljaju prsluke napravljene od recikliranih materijala ili proizvedene na ekološki prihvatljiv način.

Ovo je posebno značajno za mlađu generaciju finansijskih profesionalaca, koji žele da usklade svoj profesionalni imidž sa ličnim vrednostima vezanim za očuvanje životne sredine. Neki proizvođači čak eksperimentišu sa inovativnim materijalima koji omogućavaju bolje regulisanje temperature tela, čineći prsluk još praktičnijim izborom za dinamično poslovno okruženje.

Budućnost banker bro mode

Dok neki vide gilet kao prolazni trend, drugi veruju da je on tu da ostane. Modni stručnjaci predviđaju da bi ovaj komad garderobe mogao doživeti transformaciju, posebno među mlađom generacijom. Možda ćemo uskoro videti prsluke u živopisnijim bojama ili sa zanimljivim detaljima, koji će zadržati poslovni duh, ali sa dozom individualnosti. Neki dizajneri već eksperimentišu sa novim krojevima i materijalima, stvarajući prsluke koji su podjednako prikladni za sastanke u sali za konferencije i za after-work druženja. Bilo kako bilo, uspon banker bro mode pokazuje kako jedan naizgled jednostavan komad odeće može postati moćan simbol čitave jedne industrije i životnog stila.

Pročitajte i ovo: Messi je lansirao svoj prvi parfem – evo kako izgleda i kako miriše 

Naslovna fotografija: instagram.com/kitharingtonig

Nikola Gudelj

Comments