Šta žene žele je pitanje vredno milion dolara – ili se barem tako tretira kod muškaraca, jer još niko nije osvojio glavnu nagradu. Iz toga sledi zaključak da su žene komplikovane i protivrečene (kao da su muškarci jednostavni i dosledni), kao i razne dejting zablude o tome šta žele (kao da sve žene žele jedno isto).

Kao i muškarci, i žene imaju mnoge dejting zablude – zapravo, zablude nastaju čim se upustimo u generalizaciju i zanemarimo činjenicu da smo svi različiti i da sa svakim novim poznanstvom stupamo na nepoznatu teritoriju i otkrivamo novi svet. Generalne sličnosti i razlike među našim individualnim svetovima generalno postoje – ali vreme je da se udubimo u razotkrivanje nekih mitova koje nanose štetu našem ljubavnom životu, kako bismo bili sigurniji u sebe i pronašli osobe koje će nas voleti takve kakvi smo, umesto da se trudimo da budemo nešto što mislimo da bi one htele da budemo.

Dejting zablude o tome šta žene žele

Žene žele samo ozbiljne veze

Zablude su klišei, koji su nastali na osnovu nečega – klišei nisu izmišljeni i ovaj je nastao na osnovu toga što žene više izražavaju svoje emocije i više govore o tome kako se osećaju. Mnoge žene žele ozbiljnu vezu, ali to nije pravilo za sve žene. Neke žele da eksperimentišu i pronađu šta je ono što žele, neke su izašle iz ozbiljne veze i ne žele da se obavezuju, ali žele da imaju emocionalnu, intelektualnu i telesnu razmenu, neke prosto ne žele da budu same… Različiti motivi pokreću žene na dejting i da biste znali šta osoba sa kojom ste se povezali želi, najbolje je da je pitate i da sa njom to prodiskutujete, kako biste videli da li su vam namere usklađene.

Dejting zablude o razvijanju osećanja

Žene uvek razviju osećanja i to je klopka u koju same upadaju – istina je da se neke žene zaista tako osećaju i pokušavaju da prave mudrije izbore, da se ne bi emocionalne vezale za neadekvatnu osobu. Ali, istina je i da mnoge žene traže samo „dobar provod“ – fizičku ili neobaveznu vezu. Seks i veze ne moraju uvek da uključuju osećanja, kao što ni osećanja ne uključuju uvek seks i veze.

I opet, ako izlazite sa nekim i čini vam se da ta osoba razvija osećanja koja vi ne možete da uzvratite, iskren razgovor je jedini način da razjasniste kako stoje stvari i pronađete rešenje koje radi za oboje, pre nego što stvari odu predaleko i povređivanje se više ne može izbeći.

Žene žele skupe sastanke

Udahnite duboko i spremite se za neprijatnu istinu – žene žele da znaju da niste cicija i da imate u sebi nešto džentlmenskog štofa. A da li ćete ih odvesti u fensi restoran ili u dugu šetnju i platiti skupu večeru ili im kupiti flašicu vode ili soka, ne meri se na skali potrošenog novca, nego na skali inicijative, maštovitosti i romantike.

Drugim rečima, mnogo malih gestova ima veću vrednost nego jedan veliki, ili čak mnogo velikih! Veliki gestovi mogu delovati obavezujuće i devojka može osećati pritisak da vam se revanšira – može misliti da vi mislite da je dužna da ode sa vama u krevet, zašto što finansirate skupe izlaske. Dok konstantni mali džentlmenski potezi (koji ne uključuju samo finansiranje izlaska) šalju poruku da cenite, volite i poštujete žene i da vas je neko tome naučio, što znači da imate i kulturu i nešto iskustva. I tu nije u pitanju nikakav „ženski način razmišljanja“, već čista logika.

pexels ganinph 7790348 scaled Šta žene zapravo žele? Dejting zablude kojih treba da se oslobodite što pre

Pročitajte i ovo: Zašto je najdublje iskustvo prisnosti poznato pod ironičnim izrazom: “vanila” seks?

Dejting zablude o dejting temama

Uvreženo je mišljenje da žene ne žele da razgovaraju na o politici, religiji, filozofiji, jer su to teške teme, koje na sastancima treba izbegavati. A ako mislite da ove teme generalno ne zanimaju žene, možete se iznenaditi njihovom spremnošću da se uključe u zanimljivu i inspirativnu diskusiju. Žene vole intelektualne teme, barem koliko i muškarci – sve je u tome da pronađete nekog ko ima slična interesovanja.

A uverenja i vrednosti su sledeći korak u dejtingu – za potencijalno dugoročan odnos važno je da delite političke, verske i filozofske stavove, odnosno, da imate aposlutno poštovanje međusobnih uverenja.

Ako vas pozove kod sebe, seks je izvestan

Ima mnogo drugih razloga zbog kojih bi vas mogla pozvati kod sebe, bilo da želi da produži druženje nakon sastanka, ili vas poziva na večeru, ili gledanje nove epizode serije koju oboje pratite, ili nekog sportskog događaja (da, mnoge žene vole i prate sport).

Dakle, ako ste pozvani, nemojte pretpostavljati da imate „zeleno svetlo“ – danas se jasan i sa entuzijazmom dat pristanak obe strane, jedino računa.

Dejting zablude o ženskoj čežnji za „lošim“ momcima

Mnogi „dobri“ momci veruju da žene žele upravo suprotno, a za ove dejting zablude su zaslužni koliko romantični filmovi, toliko i iskustva toksičnih veza.

Najbolje što možete da uradite je da prevaziđete te nametnute kategorije i budete ono što jeste, kako biste pronašli osobu koja vas ceni takvog kakvi ste, umesto da hranite svoju nesigurnost i dovodite u pitanje svoju vrednost.

Sve žene žele decu i brak

Od žena se tradicionalno očekuje da pruzmu ulogu supruge i majke, ali u današnje vreme su mnoge žene fokusirane na karijeru, baš kao i mnogi muškarci i one nisu zainteresovane za brak i porodicu pre nego što pronađu i osiguraju svoj karijerni put. Savremne žene imaju svoje snove i ciljeve, o kojima nećete znati, dok ne pitate i ne razgovarate.

Na kraju krajeva, jedino će vas otvorena komunikacija i iskreni razgovori izvesti iz bilo kakve dejting zablude i osigurati vam da imate odnose kakvi vam najviše odgovaraju.

Pročitajte i ovo: Hookup kultura: Šta su nepisana pravila “veza bez obaveza”

Naslovna fotografija: pexels.com

Đorđe Đoković

Comments