Električni automobili koje viđamo na ulicama, uglavnom su mali i smešni i voze ih dostavljači – firme koje nude usluge dostave ili imaju sopstvenu dostavu, prepoznale su praktičnost i ekonomičnost električnih automobila, koji još uvek nisu u širokoj upotrebi, ali, velike su šanse da će uskoro biti. Do pre nekoliko godina prognoze su bile da električni automobili nikada neće prodreti na srpsko tržište, a u ovom trenutku, prognoze su da će u narednih deset godina „smešni autići“ preovladati.

Ako se svetska automobilska industrija u potpunosti preorijentiše na proizvodnju električnih automobila, moraćemo da redefinišemo pitanja prestiža, luksuza i snage motora i da se prilagodimo novim standardima. Da li će dilema „benzinac ili dizel“ uskoro biti proširena sa „ili na struju“, zavisi od brzine i nivoa razvoja svesti o očuvanju životne sredine, kao i od primera dobre prakse iz sveta i okruženja. U tom smislu, razmišljane o prelasku na električne automobile, svodi se na nabrajanje njihovih prednosti i mana i konačni zbir – da li su prednosti toliko velike, da se mane mogu zanemariti, odnosno, prihvatiti?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 𝑨𝒈𝒆𝒏𝒕 (@agent.vp_)

Električni automobili ne zagađuju okolinu

Ekološke prednosti su glavna odlika električnih automobila i glavni razlog zašto bi se automobilska industrija preorijentisala – i verovatni pravac u kome potencijalna preorijentacija vodi. Fosilna goriva koja se koriste za pogon automobila zagađuju vazduh i potrebno je smanjiti njihovu upotrebu i uticaj na životnu sredinu. Električni automobil je jedan od najefikasnijih načina da doprinesete očuvanju životne sredine i ekološkoj svesnosti.

Pročitajte i ovo: Zavirite u prvi potpuno električni krosover u porodici „MINI Concept Aceman“

Značajna je ušteda u novcu koji trošite na gorivo i održavanje

Električni automobili troše struju, a to znači da nećete morati da kupujete gorivo. Ni struja nije jeftina (i gorivo i struja stalno poskupljuju), ali je potrošnja značajno manja, a tu su i druge uštede – održavanje električnog automobila je generalno manja stavka u budžetu, jer ne koristi ni benzin, ni ulje, i ima jednostavniji sastav motora i drugih pokretnih delova koji se mogu istrošiti. Najbitnije je da gume budu dobre, odnosno da dubina gazećeg sloja („šara“) bude veća od 3 milimetara.

U mane električnih automobila spadaju ograničenja brzine i dometa

Električni automobili su ograničeni i brzinom i dometom – bolji modeli mogu da pređu oko 300 kilometara bez punjenja, a zatim im treba oko sat vremena punjenja baterije. Najveći nedostatak su upravo punjači – potrebna je razvijena infrastruktura, odnosno, mreža punjača, da biste mogli električnim automobilom da se otisnete na duži put.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Classic Cars Hub (@classic.cars.hub)

Električni automobili su skuplji

Na srpskom tržištu ima kineskih modela e-automobila koji su jefitniji, a bolji modeli, kao što su Teslini, koštaju i preko sto hiljada evra. Ipak, u krajnjoj računici svi se slažu da se investicija isplati, zbog minimalne potrošnje struje (u odnosu na minimalnu potrošnju goriva).

Sagledavanje prednosti i mana električnih automobila, možda još uvek ne igra ulogu u odlučivanju da li ćete nabaviti ovakav auto, jer još uvek nisu ispunjeni svi uslovi za neometanu vožnju i jednostavno korišćenje u našoj zemlji. Ali, godine koje dolaze, možda donose bezbedniju i ekonomičniju budućnost saobraćaja, pa u međuvremenu razmislite o svojim ličnim razlozima za i protiv električnih automobila. Ako vam uglavnom smeta to što (za sada) ne izgledaju moćno i ne predstavljaju simbol muževnosti i snage (i ne možete juriti preko 200, iako ta brzina nigde nije dozvoljena), imate dovoljno vremena da savladate svoj otpor. Možda će vaš prvi korak ka prihvatanju električnog automobila biti kupovina nekog jeftinijeg modela detetu koje je tek položilo vožnju – a kad u tom kontekstu razmišljate o brzini i snazi motora, jasno vam je zašto vredi razmišljati u tom pravcu!

Pročitajte i ovo: Potpuno novi BMW X1 premijerno predstavljen u Beogradu

Naslovna fotografija: instagram.com/agent.vp_

Đorđe Đoković

Comments