Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Automobili i tehnologija

Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

1/3

Proizvode ih Rusi, Nemci, Južnokoreanci, Britanci, Francuzi… Svuda u svetu trguje se oružjem i ratnim mašinama, ali ako na naoružanje gledaš očima kolekcionara i poznavaoca, ovi podaci su prava poslastica.

Oklopno vojno vozilo – tenk – koje služi kao podrška pešadiji ili deluje samostalno, prvi se put pojavio u Velikoj Britaniji, a zatim i u Francuskoj i Nemačkoj. Od prototipa proizvedenog 1916. godine nije trebalo mnogo da ratno vozilo s oznakom “Mark I” krene u serijsku proizvodnju. To je bio prvi tenk, a imao je oblik paralelograma. Bio je naoružan sa dva topa od 57 mm na bokovima i sa četiri mitraljeza, dugačak 8 metara, širok 4,2 i visok 2,2 metra. Prvi je put upotrebljen tokom Prvog svetskog rata, protiv Nemaca na reci Somi 15. novembra 1916. godine. Od tada se vojna tehnologija jako i nepovratno izmenila, ali tenkovi su i dalje ostali važan deo svakog vojnog inventara. Predstavljamo vam neke od najboljih i najskupljih tenkova.

tenkovi Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

Kineski ZTZ-99, vredan je 2,6 miliona dolara. Cilj razvoja ovog tenka je bila modernizacija zastarele kineske kopnene vojske, i trebalo je da predstavlja adekvatnu konkurenciju zapadnjačkim tenkovima. Ali na području vrhunske tehnologije ovaj tenk nije ništa naročito, što ga ograničava u borbi sa udaljenim metama. Nedostatak nadoknađuje dobrim rezultatima u neposrednoj borbi i dobrom pokretljivošću. Težina od 54 tone je relativno mala za tenk, a “kinez” razvija brzinu od 80 kilometara na čas i naoružan je topom od 125 milimetara.

Indijski Arjun Mk II, vredan je 6 miliona dolara i pripada višoj klasi tenkova. Težak je nešto više od 58 tona a može da postigne maksimalnu brzinu od 70 km na čas. Ima top od 120 mm koji može probiti i najdeblje oklope, dva mitraljeza, jednan od 7,62 mm sa eksplozivnim nabojem i običan od 12,7 mm.

Izraelska Merkava, vredan 6 miliona dolara, ponos je izraelske vojske. Ovaj tenk je prilagođen pustinjskim uslovima i većinom sastavljen od delova proizvedenih u Americi. Za razliku od standardnog dizajna sa motorom u zadnjem delu tenka, Merkava ima motor sa prednje strane. Postiže brzinu od 64 km na čas, ima top od 120 mm, dva mitraljeza od 7,62 mm i jedan od 12,7 mm, kao i jedan šezdesetomilimetarski minobacač. On je pre svega odbrambeni tenk pa je zato tako moćno naoružan.

Wannabe TV

Editors choice