24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Greške koje treba da izbegneš na prvom sastanku

Kakvi se muškarci sviđaju savremenim curama

Najvažnije lekcije o seksu (koje nećeš naučiti sam)

Intervju: Nikola Milović, autor bloga “Miles To Walk”

Kako radi mozak: Ne umara se i sve shvata ozbiljno

Dejvid Bekam lansira novi brend za negu muškaraca: House 99

Modeli džempera koji su ti potrebni za sezonu jesen/zima

Savršena zimska nega brade

Kako da probudiš alfa mužjaka u sebi

3 frizure za muškarce koje će uvek biti IN

Znakovi koji ukazuju da je potrebno da napraviš izmene u svom stilu

Najstilizovaniji filmski likovi svih vremena

Zanimljiva istraživanja: Šta više volimo, seks ili novac?

Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

1/3

Proizvode ih Rusi, Nemci, Južnokoreanci, Britanci, Francuzi… Svuda u svetu trguje se oružjem i ratnim mašinama, ali ako na naoružanje gledaš očima kolekcionara i poznavaoca, ovi podaci su prava poslastica.

Oklopno vojno vozilo – tenk - koje služi kao podrška pešadiji ili deluje samostalno, prvi se put pojavio u Velikoj Britaniji, a zatim i u Francuskoj i Nemačkoj. Od prototipa proizvedenog 1916. godine nije trebalo mnogo da ratno vozilo s oznakom “Mark I” krene u serijsku proizvodnju. To je bio prvi tenk, a imao je oblik paralelograma. Bio je naoružan sa dva topa od 57 mm na bokovima i sa četiri mitraljeza, dugačak 8 metara, širok 4,2 i visok 2,2 metra. Prvi je put upotrebljen tokom Prvog svetskog rata, protiv Nemaca na reci Somi 15. novembra 1916. godine. Od tada se vojna tehnologija jako i nepovratno izmenila, ali tenkovi su i dalje ostali važan deo svakog vojnog inventara. Predstavljamo vam neke od najboljih i najskupljih tenkova.

tenkovi Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

Kineski ZTZ-99, vredan je 2,6 miliona dolara. Cilj razvoja ovog tenka je bila modernizacija zastarele kineske kopnene vojske, i trebalo je da predstavlja adekvatnu konkurenciju zapadnjačkim tenkovima. Ali na području vrhunske tehnologije ovaj tenk nije ništa naročito, što ga ograničava u borbi sa udaljenim metama. Nedostatak nadoknađuje dobrim rezultatima u neposrednoj borbi i dobrom pokretljivošću. Težina od 54 tone je relativno mala za tenk, a “kinez” razvija brzinu od 80 kilometara na čas i naoružan je topom od 125 milimetara.

Indijski Arjun Mk II, vredan je 6 miliona dolara i pripada višoj klasi tenkova. Težak je nešto više od 58 tona a može da postigne maksimalnu brzinu od 70 km na čas. Ima top od 120 mm koji može probiti i najdeblje oklope, dva mitraljeza, jednan od 7,62 mm sa eksplozivnim nabojem i običan od 12,7 mm.

Izraelska Merkava, vredan 6 miliona dolara, ponos je izraelske vojske. Ovaj tenk je prilagođen pustinjskim uslovima i većinom sastavljen od delova proizvedenih u Americi. Za razliku od standardnog dizajna sa motorom u zadnjem delu tenka, Merkava ima motor sa prednje strane. Postiže brzinu od 64 km na čas, ima top od 120 mm, dva mitraljeza od 7,62 mm i jedan od 12,7 mm, kao i jedan šezdesetomilimetarski minobacač. On je pre svega odbrambeni tenk pa je zato tako moćno naoružan.

Wannabe TV

Editors choice