Da li si dovoljno zreo za vezu?

Vežbe u kancelariji za one koji celog dana sede

Klasični odevni komadi koji bi trebalo da budu u ormaru svakog muškarca ovog proleća

Jednostavne kombinacije koje možeš nositi svakog dana

Filmovi koje kritika nije volela, ali Oskar jeste

Ljubav najčešće uopšte nije ono što očekuješ

Trening sa tegovima je bolji od kardio treninga – evo i zašto

6 stvari koje te sprečavaju da smršaš u 20, 30 i 40 godina

5 navika koje će “bustovati” tvoju životnu energiju

Stvari koje razumeju samo dobri ljudi sa opakim šefovima

7 “svežih” stilskih ideja za minimaliste

Ako je voliš, onda je drugačije tretiraš u krevetu – da li je to diskriminacija?

Izvodljive maštarije: Pomerite granice u seksu

24h u životu svakog muškarca

Od bogatstva do prosjačkog štapa i nazad – poznati muzičari gubitnici

Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

1/3

Proizvode ih Rusi, Nemci, Južnokoreanci, Britanci, Francuzi… Svuda u svetu trguje se oružjem i ratnim mašinama, ali ako na naoružanje gledaš očima kolekcionara i poznavaoca, ovi podaci su prava poslastica.

Oklopno vojno vozilo – tenk - koje služi kao podrška pešadiji ili deluje samostalno, prvi se put pojavio u Velikoj Britaniji, a zatim i u Francuskoj i Nemačkoj. Od prototipa proizvedenog 1916. godine nije trebalo mnogo da ratno vozilo s oznakom “Mark I” krene u serijsku proizvodnju. To je bio prvi tenk, a imao je oblik paralelograma. Bio je naoružan sa dva topa od 57 mm na bokovima i sa četiri mitraljeza, dugačak 8 metara, širok 4,2 i visok 2,2 metra. Prvi je put upotrebljen tokom Prvog svetskog rata, protiv Nemaca na reci Somi 15. novembra 1916. godine. Od tada se vojna tehnologija jako i nepovratno izmenila, ali tenkovi su i dalje ostali važan deo svakog vojnog inventara. Predstavljamo vam neke od najboljih i najskupljih tenkova.

tenkovi Ratne igre: Najmoćniji i najskuplji tenkovi

Kineski ZTZ-99, vredan je 2,6 miliona dolara. Cilj razvoja ovog tenka je bila modernizacija zastarele kineske kopnene vojske, i trebalo je da predstavlja adekvatnu konkurenciju zapadnjačkim tenkovima. Ali na području vrhunske tehnologije ovaj tenk nije ništa naročito, što ga ograničava u borbi sa udaljenim metama. Nedostatak nadoknađuje dobrim rezultatima u neposrednoj borbi i dobrom pokretljivošću. Težina od 54 tone je relativno mala za tenk, a “kinez” razvija brzinu od 80 kilometara na čas i naoružan je topom od 125 milimetara.

Indijski Arjun Mk II, vredan je 6 miliona dolara i pripada višoj klasi tenkova. Težak je nešto više od 58 tona a može da postigne maksimalnu brzinu od 70 km na čas. Ima top od 120 mm koji može probiti i najdeblje oklope, dva mitraljeza, jednan od 7,62 mm sa eksplozivnim nabojem i običan od 12,7 mm.

Izraelska Merkava, vredan 6 miliona dolara, ponos je izraelske vojske. Ovaj tenk je prilagođen pustinjskim uslovima i većinom sastavljen od delova proizvedenih u Americi. Za razliku od standardnog dizajna sa motorom u zadnjem delu tenka, Merkava ima motor sa prednje strane. Postiže brzinu od 64 km na čas, ima top od 120 mm, dva mitraljeza od 7,62 mm i jedan od 12,7 mm, kao i jedan šezdesetomilimetarski minobacač. On je pre svega odbrambeni tenk pa je zato tako moćno naoružan.

Wannabe TV

Editors choice