Kompanija HP je nedavno na Discover konferenciji najavila novi proizvod, jednostavno nazvan The Machine, koji će doneti revoluciju u načinu proizvodnje računara. Po rečima Martina Finka, glavnog tehnološkog rukovodioca HP Labs-a, Mašina nije server, PC, radna stanica ili telefon, već kombinacija svih ovih stvari. Dizajnirana je tako da može da se nosi sa ogromnim masama podataka koje će proizvoditi “Internet Stvari” (Internet of Things ili IoT), futuristički koncept koji predstavlja mrežu u kojoj će svakodnevni kućni uređaji biti povezani putem interneta sa mogućnošću identifikacije i razmene podataka.

Kako bi se nosila sa ogromnom količinom podataka Mašina će imati grupe specijalizovanih jezgara, nasuprot dosadašnjim uređajima sa malim brojem generalizovanih jezgara. Unutrašnje veze će biti izgrađene od silikonskih fotonika umesto uobičajenih bakarnih žica, povećavajući na taj način brzinu sistema i smanjujući utrošak energije. Pored toga, uređaj će koristiti memristore, još jedan izum iz kompanije HP. Memristori su u stvari otpornici koji mogu da čuvaju podatke, čak i posle gubitka energije.

13 Hewlett Packard prestavlja   Mašinu

Mašina će biti šest puta efikasnija od savremenih servera i trošiće 80 puta manje energije. Moći će da obrađuje 160 petabajta podataka za neverovatnih 250 nanosekundi, i to nije sve – koristiće se ne samo za super-računare, već i za manje uređaje poput telefona i laptopova. Ukoliko se tehnologija minijaturizuje pametni telefoni bi mogli imati memorijski kapacitet od 100TB.

0217 Hewlett Packard prestavlja   Mašinu

HP predviđa različite upotrebe ove tehnologije, od biznisa do medicine. Na primer bilo bi moguće za lekare da vaš DNK uporede sa pacijentima širom sveta u roku od samo nekoliko sekundi, bez narušavanja privatnosti.

Kompanija je najavila prve prototipe za 2015, a prvi uređaji koji će koristiti ovu tehnologiju neće se pojaviti do 2018. Ukoliko želite da saznate više, video sa konferencije možete pogledati ovde.

Izvor fotografija: businessinsider.com

Srđan Cvetković

Comments