Nemački proizvođači automobila BMW i Daimler, telekomunikacijski magnat Deutsche Telekom i proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson pozvali su Evropsku uniju da podupre tehnologiju za umrežene automobile koja će po njihovim tvrdnjama podstaći širenje nove generacije mobilnih mreža 5G u Evropi.

Ove kompanije su uputile Briselu zajedničko pismo, udružujući se u usvajanju tehnologije C-V2X koja automobilima omogućava komuniciranje s drugim umreženim uređajima putem mobilnih mreža.

Potpisnici pisma tvrde da je ta tehnologija bolje rešenje od konkurentskog ITS-G5, baziranog na wi-fiju, i da će proizvođačima automobila omogućiti da bolje konkurišu na globalnom tržištu. Takođe, u svom pismu tvrde da ITS-G5 nema veze s tehnologijom mreža nove generacije 5G i ne razvija se u pravcu kompatibilnosti s 5G-om.

“Time se Evropa dovodi u lošiju ekonomsku poziciju u odnosu na druge delove sveta, uključujući Kinu i Sjedinjene Države gde C-V2X postaje snažan tehnološki kandidat za kooperativne inteligentne transportne sisteme (C-ITS)”, ističe se u pismu koje su potpisali i Ford Huawei, Intel, Qualcomm, Nokia, SAIC Motor, Samsung, Savari, PSA Groupe, Telefonica i Vodafone.

automobili Umreženi automobili: Zahtevi razvoja tehnologije
Comments