Treba da budeš jak, da se uzdaš u sebe, da budeš oslonac drugima. Zato što si muško. Ovaj stereotip je krajnje sputavajući, jer ne možeš uvek da budeš tako jak i samopouzdan da sve možeš sam. I ne treba. Kad ti se u životu kreiraju situacije da nemaš na koga da se osloloniš i da moraš sam, to je iskušavanje hrabrosti i snage – izazov na koji treba da odgovoriš. Ali kad ti se pomoć nudi i znaš da možeš da dobiješ i podršku i oslonac i dobar savet i svu pomoć koja ti je potrebna, a ti oklevaš (jer si jak i moraš sam) – to je takođe iskušavanje snage. Ponekad je najveća snaga potrebna da priznaš sebi da nečemu nisi dorastao, da si zbunjen i izgubljen i da ti treba pomoć. Lekcija priznavanja ranjivosti je možda najveća lekcija za muškarca koji je naučio da se oslanja samo na sebe.

blogovi 11 Nisi slab zato što ti treba pomoć

Imaćeš trenutke kada jednostavno nisi u stanju da se nečemu suprotstaviš, da se izboriš, ili da nešto uradiš sam. U redu je da tražiš pomoć i oslonac drugih, treba to da znaš. U redu je da tražiš snagu i ljubav van sebe samog, jer nisi uvek izvor – nekad si i ušće.

Ljudi koji te vole, treba da budu izvor tvoje snage, u trenucima kad je sam nemaš dovoljno. Kad neko drugi ima više iskustva, mudrosti ili znanja iz oblasti koja ti nije bliska, smernice koje može da ti pruži dragocene su i ne treba da ih zanemariš zbog ponosa. Tog trenutka, tvoja snaga je upravo u sposbnosti da zanemariš ponos, priznaš svoju ranjivost, neiskustvo i neznanje i zatražiš savet, instrukcije, informacije.

Comments