Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

Karijera i biznis

Neki novi klinci

Kriza, tranzicija. Šta da rade matorci od 40 godina (mr’š!) u ovom vremenu kad mlade nade nadiru nenadano? Pokretanje sopstvenog posla deluje nam kao misaona imenica, a mediji zasipaju pričama o mladim milionerima. Perjanicu najmlađeg čuda u svetu poslovanja od Marka Zakerberga preuzeo je izvesni Nik D’Aloizio koji je program Summly prodao kompaniji Yahoo za 30 (trideset) miliona dolara.

Zahvaljujući ovim spektakularnim pričama, stiče se utisak da je prekasno započeti posao kad završiš fakultet. Za naše pojmove teško je steći krov nad glavom, a nekmoli pokrenuti posao. Statistika je, međutim pokazala drugačije. U Americi, gde su svi otkako je završeno naseljavanje zapada tog kontinenta, opsedunti preduzetništvom, procenat samozaposlenih ispod 25 godina opao je za 19% od 2005. do 2010. godine. Prosečno godište preduzetnika koji prvi put kreću u posao kreće se oko 39 za IT startape.

Pa opet…

Neki novi klinci zaista dolaze, a usled spektakularnih priča o uspehu Facebooka i drugih visokoprofilnih kompanija ne dolaze u žižu zanimanja šire javnosti. Stoga vam predstavljamo pet uspešnih startapa za koje verovatno niste čuli.

Kiip (Brajan Vong)

01167 Neki novi klinci

Okej, da se ne lažemo Brajan je genijalac. Preskočio je nekoliko razreda, upisao se na fakultet i završio ga sa 18 godina. Zaposlio se i ubrzo dobio otkaz kao tehnološki višak. Od ušteđevine odlučio je da putuje po jugoistočnoj Aziji. Primetio je da se ljudi veoma raduju kad postignu dobar rezultat u igrama za mobilne uređaje. Napravio je program Kiip koji omogućava igračima da dobiju nagradu kad god postignu uspeh u igri. Poznati brendovi počeli su da se grabe za učešnje u Brajanovom projektu, jer spaja pozitivno iskustvo sa vidljivošću brenda. Zamislite da igrate omiljenu igru i u trenutku uspeha pojavljuje se reklama firme koja prodaje osvežavajuće piće. Umesto da vas reklama smara, posredi je zapravo virtuelni kupon koji vam donosi opipljivu nagradu – na primer, piće ili drugi proizvod koji kompanija oglašivač želi da poveže sa uspehom i srećom igrača.

Emy-Jay (Džulijen Goldmark i Emili Metson)

Dve devojčice, najbolje drugarice u osmom razredu odluče da prave ukrasne trake za kosu. Vole modu. Vole šarene trake u kosi. Krenu da ih prave za sebe i svoje društvo. Pošto dolaze iz bogate porodice, Emilina mama ima istog frizera kao Dženifer Eniston. Tako se Emy-Jay traka našla na crvenom tepihu, o tome se pročulo i nastao je biznis. Pazi sad ovo! Tu doskora, devojčice su same pravile trake, ručno ih farbale. Premda idu u srednju školu, uključene su u dizajniranje proizvoda i većinu poslovnih sastanaka, naravno, uz pomoć roditelja.

Flashcards+ (Konor Cvik)

Konor je počeo da se igra programiranja, zatim je počeo da snima uputstva za početnike. Tako je usavršio zanat programiranja. Zatim se smorio kao student i skapirao da su svima potrebne puškice i uopšte bolji način da se sistematizuju podaci. Stoga je napravio program koji omogućava da brzo i lako sastavite skripte za polaganje ispita, izradu seminarskih i tome slično. Tako je nastao Flashcards+ koji mu je doneo i priznanja i novac…

BizChair.com (Šon Belnik)

Šon je još kao klinac od 14 godina počeo da prodaje kartice iz popularne igre Pokemon putem sajta E-bay. Naučio je štošta o veb dizajnu i počeo da pomaže poočimu da unapredi poslovanje. Šonov očuh ima radionicu koja pravi kancelarijske stolice. Uz Šonovo znanje dizajna i internetskog poslovanja radionica je procvetala i sada je na čelu carstva koje prodaje nameštaj u vrednosti preko sto miliona dolara godišnje. Kaže da mu je na početku bilo vrlo teško. Sada ima 26 godina, ali u ono vreme kad je kretao u svet poslovanja nije bilo uobičajeno videti klinca koji vodi firmu…

MySocialCloud.com (Skot i Stejsi Fereira)

01166 Neki novi klinci

Skotov i Stejsin otac bio je programer u IBM-u. Pošto su se vratili iz obilaska sedišta kompanije Google, maleni Skot (tada svega 9 godina), odlučio je da bude programer i preduzetnik. Već sa 13 dobio je posao programera za jednu malezijsku firmu. Bio je odličan radnik, a poslodavci dugo nisu bili svesni da za njih radi klinja. Skotu se pridružila sestra, Stejsi, i krenuli su da rade sajt koji je zadužen za čuvanje lozinki. Znate ono, najgluplje je kad imate jednu lozinku, jer kad vam je hakuju, sve može da vam nastrada. Stoga je ovaj sajt sjajan da prati gde ste iskoristili razne lozinke i tako rasteretili pritisak opasnosti da vas neko virtuelno pokrade. Deluje smešno, ali bezbednost života na internetu nije nimalo naivna problematika. Tek, pratili su Twitter i saznali da Ričard Branson pravi privatnu koktel-zabavu za preduzetnike Majamija. Pitali su ga da li smeju da dođu, premda ne piju alkohol. Ričard se oduševio ovim klincima i pozvao ih. Uskoro su dobili velike investicije, jer čarolija Ričardovog imena tako deluje.

Dakle, neki novi klinci zaista dolaze, ali to nije razlog da se i sami ne upustite u poslove vode!

Ranko Trifković

Wannabe TV

Editors choice