Tehnologija nam neprestano nudi sve naprednija rešenja koja nam unapređuju i olakšavaju život, a mi neretko teško prihvatamo te promene, jer se emotivno vezujemo za prošlost.

Prema Internet izvorima, audio-kaseta se koristi za snimanje i reprodukciju zvuka. Jednog leta, davne 1963. kompanija Philips predstavila je ovaj svoj novi proizvod, izum koji je obeležio živote generacija narednih nekoliko decenija. Kasete se sastoje od dve simetrične plastične površine, zalepljene ili prišrafljene, sa istovetnim razmakom za pokretljive koturove prebacivanja dugačke trake. Ram kasete je standardizovan po dužini od 10 cm, širini 6,5 cm i debljini od 2 centimetra. Snimanje i reprodukcija zvuka vrši se pomoću kasetofona koji omogućava snimanje na kasetu, na kojoj je navijena magnetna traka. Zvuk se čitao pomoću posebnih elektromagneta na magnetnu traku u kaseti.

zvuci prošlosti Zvuci prošlosti

Pokušajte da zamislite sebe danas kako uživate u jedinstvenom audio iskustvu koje pruža kaseta.

Dolazite kući sa posla, jedino želeći da odmorite dušu i telo. Otvarate fioku sa kasetama (to je uvek zgodno sa ovim formatom, čitava kolekcija od 200 naslova zauzima relativno mali prostor, svakako je bolje nego sa vinilom). Kreće potraga, raspoloženi ste samo za zvuke prašume, ali kao za inat, tu traku je nemoguće pronaći. Kopate rukom, prevrćete kasete, poput Loto devojke, ali jedino što uporno izvlačite jeste jedan isti album Rage Against the Machine. Na kraju popuštate pred sudbinom, jer jedino je važno da muzika ispuni prostor. Gledate kasetu i shvatate da nije premotana. Imate po 15 minuta uživanja u zvuku, bilo da se odlučite za A ili B stranu. Duboki udah, sve je stvar dobre organizacije, dok kasetofon premotava kasetu, vi možete doneti knjigu, pokrivač i uživanje može da počne. Iz susedne prostorije čujete kako zvuk glave koja premotava traku nije ono na šta ste navikli, na dva skoka ste od uređaja i shvatate da je “pojeo” traku. Padate na kolena i hirurškom preciznošću i strpljenjem otpetljavate zapetljano. U ormariću gde stoje makaze, konci, igle i ostale kućne sitnice tražite olovku kojom biste “namotali” sadržaj audio zapisa, ali prema Marfiju, šanse za to su nikakve. Namotavate malim prstom, konačno puštate muziku. Dok listate omiljenu knjigu, ušuškani pod ćebence, obliva vas muzika koja vas podseća na fenomenalni koncert u Berlinu dve hiljade i neke, kada je sve bilo tinejdžerski i jednostavno. Konačno ste kod kuće, na sigurnom.

Sad samo pomislite koliko bi taj osećaj duže trajao da imate mogućnost da je dovoljno da startujete uređaj, pronađete folder pod slovom Z i pritiskom na dugme play sve može da počne.

Slično se dešava sa gotovo svim uređajima i sistemima koja nas okružuju. Tehnologija nam neprestano nudi sve naprednija rešenja koja nam unapređuju i olakšavaju život, a mi neretko teško prihvatamo te promene, jer se emotivno vezujemo za prošlost.

Jedna od tema koja je nedavno veoma zainteresovala javnost i izazvala različite reakcije jeste prestanak podrške za Windows XP operativni sistem. Posle više od jedne decenije, Microsoft je preusmerio svoje napore i poslovanje na novije tehnologije kako bi korisnicima pružio bolje iskustvo.

Windows XP je bio odličan softver pre više od jedne decenije, ali tehnologija je napredovala zajedno sa našim potrebama i očekivanjima. Savremeni uređaji nisu samo brži i sa boljim performansama nego uređaji koji koriste starije operativne sisteme, već imaju i bolje funkcije zaštite, nove i bolje alatke za povezivanje za situacije kada ste u pokretu, savremene aplikacije i još dosta toga.

Vaš računar i dalje će raditi na Windowsu XP, ali bez kompletne zaštite, vaš kompjuter, a samim tim i vaši podaci i uspomene su ranjiviji. Takođe, softver za zaštitu od virusa neće u potpunosti moći da vas zaštiti kada za sam Windows XP ne bude postojala podrška. Najbolji način da obezbedite lične podatke jeste da pređete na nov, savremeni Windows PC računar ili tablet.

Nakon 8. aprila 2014. godine, korisnici Windows XP operativnog sistema više n primaju nove ažurirane verzije zaštite, hotfix-eve, besplatne ili plaćene opcije za podršku, ili ažurirane verzije online tehničkog sadržaja od kompanije Microsoft.

Mnogima će najbolje rešenje biti da uvedu Windows 8.1 zajedno sa Windows 7. Budući da postoji velika kompatibilnost između operativnih sistema Windows 7 i Windows 8.1, ova opcija uvođenja nudi najviši nivo fleksibilnosti operativnih sistema za jedinstvene potrebe svakog poslovnog korisnika.

Većina nas se seća osnovnog kriterijuma pri odabiru grafitne olovke za školu – morala je biti šestougaona. I pored toga što je stvarala neverovatna zadebljanja na našim prstima od pisanja, ona je bila najbolja alatka za namotavanje trake naše audio kasete. Ako čak i zanemarimo klince koji iskustveno nikako ne umeju da upare ova dva predmeta koji su nama oduzimali isto onoliko vremena koliko i nožna pumpa za dušek na plaži – pola sata muke pred neverovatno zadovoljstvo, vreme je da se krene dalje.

Izvor: Tech Lifestyle 

Comments