Lepi maniri su uvek na ceni. To što su se žene emancipovale, pa sve mogu same, ne treba da poljulja džentlmena u suštini njegovog muževnog bića. Svaka žena ceniće muškarca koji priskače da pomogne u nošenju tereta, pridržava vrata, ljubazno se obraća i nudi dami uslugu iskreno i uglađeno.

Ne stvarno, kad biste posvetili nekoliko dana lovu na emancipovane ženke i postavili im zasedu ispred supermarketa, veoma uskoro bi neku od njih odveli u krevet. Možda onu samohranu mamu kojoj ste pomogli da iznese kolica ili da obuzda dete koje jurca između rafova, ili onu damu kojoj ste pomogli da silne kese odnese do auta – ako ste se setili da ponudite da se povezete sa njom i pomognete joj do kuhinje. Čisto iz eksperimenta, da vidite kako žene padaju na džentlmenstvo, čak i ako znaju da ste tako ljubazni, predusretljivi i uglađeni samo zato što nameravate da ih strpate u krevet. Uopšte se neće buniti. Radije će dozvoliti vama da je strpate u krevet, nego nekom balvanu koji je proganja na vrlo prizeman način.

Mislim, dozvoliće i njemu kad uvidi da nema bolje ponude, ali sa vama će se osećati mnogo bolje. Ženstvenije, za početak. A i znaće da može da računa na primenu bontona, tamo gde je najvažnije pravilo – prvo dame.

Comments