Možda niste čuli za pojam gamofobije, ali možda je to upravo vaš problem – strah od posvećenosti, od ozbiljnog vezivanja, od braka. Možda govorite sebi da vam je vaša sloboda najvažnija i da još niste spremni da se obavežete, ali kad pogledate istoriju svojih ljubavnih veza, vidite li obrazac koji se ponavlja – svaki put kad je veza „pretila“ da postane ozbiljna, pobegli ste, uprkos svojim osećanjima i činjenicom da niste imali šta da prebacite drugoj osobi i da vam se zaista sviđala. 

Žene često prepoznaju ovaj problem kod muškaraca (a ponekad ga imaju i same), ali, generalno, muškarci su skloniji gamofobiji i u stanju su da sabotiraju veoma dobru vezu, samo da se ne bi „natovarili obavezama“. 

Ako pomišljate da bi ovo mogao biti slučaj i sa vama, postavite sebi sledeća pitanja: 

Da li je ovo obrazac? 

Uporedite iskustva iz ranijih veza. Da li se osećate posebno dobro u ranim fazama zabavljanja, a zatim se dešava da druga osoba poželi nešto više (veza prirodno ide ka sledećoj fazi, ka posvećivanju i obavezivanju) i vi se odjednom gušite, nezadovoljni ste, osećate teskobu i pronalazite hiljadu mana i izmišljate razloge da prekinete taj odnos? Ako primećujete obrazac, to je problem koji treba da istražite i neće se rešiti tako što ćete sresti pravu osobu. A opet, ako vam se to prvi put dešava, da ustuknete i uplašite se, možda vam intuicija govori da niste u pravoj vezi. 

Čega se plašim? 

Važno je da identifikujete koje to ishode pokušavate da izbegnete, bežeći od posvećenosti. Gubitak slobode? Ne verujete u brak (videli ste svoje roditelje u lošem odnosu, a i previše drugih parova kojima nije dobro u braku)? Možda posvećivanje poistovećujete sa lošim ishodima, gubitkom, bolom… Zapitati se čega se plašite, može biti prosvetljujuće. 

Strah od posvećivanja je često strah od gubitka nečega (slobode, nezavisnosti, ležernog stila života, privatnosti i samoće). Ali, ako imate duboko osećanje ljubavi i povezanosti sa drugom osobom i želite sa njom da podelite život, a plašite se nepoznatog – zapravo je normalno da se tako osećate. Ako ste videli da mnoge veze loše završavaju i generalno verujete da brakovi propadaju, nećete se rado posvetiti ozbiljnoj vezi. Istraživanje tog straha ipak, može doneti mnoge dobrobiti u smislu osvešćivanja i ličnog razvoja – strah od posvećenosti može otkriti druge strahove, kao što je strah od odlučivanja, strah od intimnosti i (sopstvene) ranjivosti, a razumevanje tih strahova vodi osnaživanju i prevazilaženju. 

Kako strahovi utiču na moje postupke? 

Kada pronađete i identifikujete svoje najdublje strahove, zapitajte se kako oni utiču na vaše postupke. Možda se plašite da ne povredite osećanja partnera i nastavljate vezu, iako vam nije dobro u njoj – u tom slučaju, raskid bi bio najzdravija opcija. A možda vas strah sprečava da krenete tamo kuda vas vodi srce, jer ne umete da izađete na kraj sa ranjivošću i intimnošću, pa ste umesto toga hladni i distancirani. To ponašanje vam nanosi emotivnu štetu (koliko je i pokazatelj emotivne štete koju ste već pretrpeli) i potrebno je da ga izlečite, da naučite da se otvorite i pokažete partneru da vam je stalo. 

Da li sam spreman za vezu? 

Strah od posvećenosti može otkriti da jednostavno niste spremni za posvećenu vezu, čak i ako vam se partner zaista sviđa. Ako je to slučaj, zapitajte se da li ćete u bliskoj budućnosti biti spremni, ako veza nastavi da se razvija i preraste u ozbiljan odnos. Ako je odgovor „ne“ najbolje je da budete iskreni prema drugoj osobi, jer ona to zaslužuje. 

Zašto sam u vezi? 

Možda ne želite posvećenost, ali zbog nečega ulazite u vezu, pa je zato dobro da istražite svoje razloge. Da li ulazite u vezu zato što želite da priate i dajete ljubav? To bi trebalo da bude jedini razlog (i on je dovoljan) za ulazak u posvećenu vezu. Svi ostali razlozi koji vam mogu pasti na pamet, samo su popunjavaje praznine u vašem životu (odagnavanje osećanja usamljenosti, potvrđivanje sopstvene vrednosti) i nisu osnova za stabilan i zdrav odnos. 

Svima je potrebna ljubav, ali pre nego što uđete u posvećenu vezu, uverite se da to činite iz pravih razloga – duboko se povezujete sa nekim, rastete sa njim i delite svoj život. 

Naslovna fotografija: instagram.com/man_influence_

Brankica Milošević 

Comments