Ne tražiš ozbiljnu vezu, a svaka veza u koju bi ušao sa nekom devojkom tvojih godina je potencijalno ozbiljna ili osuđena na propast, jer ti nisi spreman da se smiriš, a ona jeste i ne trebaju ti emotivne zavrzlame. Ne želiš da povređuješ ničija osećanja, ali želiš da se zabavljaš. Takav stav te u startu kandiduje za švalera, jer zauzete žene, koje nisu zadovoljne nekim aspektom svog braka ili veze (najčešće je seks u pitanju, ali i višak vremena i manjak pažnje), a ne žele da ostave partnera, najčešće traže ispunjenje svojih potreba u avanturi.

Istraživanja pokazuju da dvadesetak procenata udatih žena koje traže avanturu van braka, bira muškarce mlađe deset do petnaest godina. Slična istraživanja pokazala su da je preko pedeset posto muškaraca imalo avanturu (ili vezu) sa starijim ženama (udatim, ili slobodnim).

Dalje, statistika pokazuje da svaka 12. žena ulazi u vezu sa muškarcem petnaestak godina mlađim od sebe – a to znači da su tvoje švalerske šanse kod zrelih dama prilično realne – među dvadeset starijih žena, jedna će sigurno biti zainteresovana za avanturu sa tobom, ukoliko ispunjavaš švalerski kriterijum mladosti. To znači, da ćeš u tridesetim godinama imati velike šanse kod dama u pedesetim, a to nosi izvesnu zrelost izbora. U tim godinama, više nisi napaljeni klinac, nisi u potrazi za iskustvom i znaš šta hoćeš, dok je žena u pedesetim sigurna u sebe i bira svoja iskustva svesno i u skladu sa svojim potrebama.

Prednost švalerskog odnosa sa starijom, udatom damom, svakako je neobavezanost, diskrecija i rasterećenost. Emocije nikako nisu isključene, čak su i poželjne, jer to odnos čini strastvenim i nežnim, a iskustvo i mudrost omogućavaju da se on očuva izolovanjem od zahtevne svakodnevice. Starijoj ženi treba utočište od životnih zahteva, ili od usamljenosti koju oseća kada joj deca odrastu i odu od kuće, a njen partner je i dalje prezaposlen, obuzet svojim navikama i načinom života i uzima njeno prisustvo u svom životu zdravo za gotovo, kao element udobnosti i dnevnih navika. Možda on i oseća da ona nije zadovoljna i da traži od života uzbuđenje koje joj on odavno više ne pruža, možda i sam ima ljubavnicu i prećutno se slaže sa njenim izborima. Oni ostaju zajedno, jer su više od pola života proveli kao partneri, kao tim, postali su prijatelji i “ratni” drugovi, imaju zajedničke interese i zadovoljstvo mirnog i ustaljenog načina zajedničkog života i ne žele to da menjaju. Zato su spremni da jedno drugom daju slobodu, ako ne otvoreno (mada je i ovaj model sve češći), onda diskretno i prećutno. Možda im je važan status u društvu i žele da zadrže sliku o sebi kao o srećnom bračnom paru, a možda zaista i jesu zadovoljni modelom života koji su izgradili i u zrelim godinama prevara više nije nešto što bi moglo da im naruši odnose.

Comments