Druga runda u krevetu može biti izazovna. Nakon što ste doživeli vrhunac, potreban vam je odmor, dok je vaša partnerka mnogo brže spremna za nastavak igre. I vi želite da učestvujete i da produžite uživanje, ali to nije tako jednostavno.

Kada je u pitanju druga runda seksa, ženama je lakše da se vrate u ring, nego muškarcima. Ali, ako saradnja ključnog učesnika izostaje, možete partnerki da izađete u susret na druge načine i pružiti joj zadovoljstvo za koje je sposobna, dok ne prikupite dovoljno energije da se i sami uključite.

Refraktorni period pre nego što počne druga runda

Verovatno ste čuli za izraz „refraktorni period“, koji podrazumeva vreme oporavka nakon seksa, od kog zavisi vaša druga runda. Ovo vreme varira i zavisi od uzrasta – mlađi muškarci mogu ponovo dostići erekciju za nekoliko minuta, dok kod starijih to mogu biti sati.

Iako starost utiče na refraktorni period, takođe su važni i drugi faktori, kao što je koliko stimulacije i uzbuđenja dobijete između dve sesije, od hormona i ukupnog zdravlja. Posle seksa penis se opušta, jer prima nervne signale koji celom telu poručuju da se umiri i opusti. Nivoi dopamina i testosterona opadaju, a nivo prolaktina raste, što utiče na dužinu perioda oporavka. Povećani prolaktin i sniženi testosteron su kao dvostruki udarac, koji utiče na vaš libido i motivaciju.

Postavljanje realnih očekivanja

Čak i kad shvata da vam je potrebno vreme za oporavak, druga osoba to može doživeti lično i osećati da ste nezainteresovani da se ponovo uključite. Zato je važno da postavite realna očekivanja o mogućnosti da se odigra druga runda, kao i tome šta vam je potrebno da biste se ponovo angažovali. Uverite se da druga osoba razume šta je za vas fiziološki moguće, kako biste smanjili pritisak i eliminisali negativna osećanja.

Nastavak stimulacije

Ako druga osoba nastavi da vas stimuliše, nakon prvog kruga, to će pomoći da se refraktorni period skrati i da vaš mozak i telo uspostave odgovarajuću vezu i pokrenu reakciju. Takođe, nastavite da komunicirate tokom ovog perioda i da jasno izražavate svoje želje i potrebe – muškarcu je obično potrebna intenzivnija genitalna stimulacija da bi ponovo bio spreman i da bi se odigrala druga runda. Ali, stimulacija može biti neprijatna ako se prerano započne, zato treba da kažete kada i (pokažete) kako.

Druga runda posle pauze

Ako vam je potrebno više vremena da bi druga runda seksa bila moguća, iskoristite pauzu da ostanete emocionalno povezani – istuširajte se zajedno, mazite se, pružite partnerki senzualnu masažu, posvetite se temeljno onome sa čime obično žurite u predigri i pružite joj zadovoljstvo. To će vam omogućiti da se prirodno uključite i budete spremni da nastavite penetrativni seks, a partnerki će omogućiti više orgazama.

Zdravlje i forma

Koliko ste fizički spremni, zdravi i u formi, igra veliku ulogu u tome da brže budete spremni i za ponovoljeni seks. Što ste u boljoj formi, vaši hormoni se bolje regulišu. Proverite svoje zdravstveno stanje i kondiciju i unesite korekcije koje su potrebne – smanjite konzumiranje alkohola, redovnije vežbajte, povedite računa o ishrani.

Sve ono zbog čega bolje izgledate i bolje se osećate, takođe vam omogućava da budete potentniji i aktivniji, da se manje umorite tokom seksa i da se brže oporavite i budete spremni za drugu rundu.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Đorđe Đoković

Comments