Ne morate čak ni praviti neke velike incidente, ne morate biti preljubnik, da biste bili lažov u vezi. To je gomila sitnih stvari kojima nastojite da sačuvate svoju slobodu, zbog kojih druga osoba oseća da joj izmičete, a to izaziva prebacivanje i svađe – baš ono što ste hteli da izbegnete. Niste vi u toj priči neki veliki grešnik, samo ste kukavica. Deluje lakše izvlačiti se lažima od obaveza koje nameće veza, od predavanja i posvećivanja, nego postaviti jasne granice i poraditi na svojim pogrešnim uverenjima. Ne radi se o tome da vam treba rehabilitacija, jer sa vama nešto nije u redu, nego o hrabrosti da priznate svoje greške. I da sagledate svoj problem sa bliskošću. 

A to je teško, kada se toliko navikli na laganje, da vam se granica između istine i izmišljotine već zamutila. 


Da vidimo – lažete o tome koliko ste popili, koliko ste novca potrošili, o tome da ste posle posla izašli sa kolegama u pab, iako ste znali da vas ona čeka da dođete na večeru, lažete da morate prekovremeno da radite, da biste izbegli odlazak u kupovinu, ili na rođendan njene prijateljice… Vidite? Nisu to neke velike i teške laži, ali su dovoljno toksične da vam unište vezu. Ali neko vreme te laži rade – izvlače vas iz situacija u kojima ne želtie da se nađete i vi se „navučete“. Prosto naviknete da kažete bilo šta za šta mislite da će vas izvući iz takve situacije i to radite tako spontano i lako, da se istina i laž pomešaju u vašoj glavi i naprave maglu. 

Ako ste već uspeli da upropastite vezu (ili više veza) na ovaj način, možda vam je dosta toga. Možda možete najpre da prihvatite svoje ponašanje i da ga ne krijete – trošite koliko hoćete, pijte kad hoćete, družite se sa kim hoćete i ne pokušavajte da se pretvarate da ste u posvećenoj vezi, ako niste u stanju da se posvetite. Imate pravo da izaberete da budete nepozdan, distnciran i nedostupan partner, to je svakako bolje nego da lažete o tome da to niste. Vaše samopoštovanje i samopouzdanje će se povećati. A onda ćete moći i da se promenite – ali ne zbog nekog drugog, nego zbog sebe, zbog svoje duše i srca, zbgo svog ličnog razvoja i širenja svojih emotivnih kapaciteta. 

Naslovna fotografija: insatgram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević 

Comments