Na početku stvari se dešavaju spontano – vođeni ste strašću i to izgleda sasvim dovoljno. Ali, na duge staze, stvari se menjaju i potrebno je da uložite više napora, kako biste održali bliskost i strast. Srećni parovi su oni koji ne dozvoljavaju da među njima nastane distanca, nego svoj odnos neguju i u njega ulažu vreme i energiju. A najbolji ljubavnici su muškarci koji uvek imaju u vidu osećanja svoje partnerke i sa vremenom ne zaborave da se udvaraju i čine značajne gestove.

Budite pažljivi i slušajte je

Aktivno slušanje je veoma važno, ne samo kada je u pitanju partnerski odnos, već u svakom razgovoru u kome učestvujete. Vežbajte ovu veštinu za sopstvenu dobrobit – dakle, budite prisutni, umom, telom i duhom, slušajte i posmatrajte pažljivo. Ukoliko ne možete da se fokusirate, recite da ste rasejani i zamolite partnerku da razgovarate kasnije, kad budete sabrani i spremni da je saslušate. A zatim, kad se saberete, inicirajte razgovor, stavite joj svoju pažnju na raspolaganje.

Pokažite joj da mislite na nju

Pošaljite joj ljubavnu poruku, donesite joj cvet bez ikakvog povoda, izmasirajte joj stopala, pripremite kupku – sitna ugađanja pokazuju da ste osetljivi na njena stanja i raspoloženja i da vam je stalo do njenog zadovoljstva i udobnosti.

Uvedite proveru stanja i osećanja

Terapeuti za odnose preporučuju da povremeno pitate svoju partnerku “kako si, kako ti ide” ili “šta mogu da učinim za tebe” – ne pretpostavljajući da znate kako se druga osoba oseća i kroz šta prolazi, pokazujući želju da je čujete i posvetite joj pažnju. Ponekad je svakodnevica toliko užurbana i zamarajuća, da ćete jedno drugo gubiti iz vida, obuzeti umorom i sopstvenim problemima, a tada su ovakva pitanja blagotvorna za odnos, jer vam pomažu da se orijentišete jedno ka drugom, uprkos svemu drugom što vam oduzima vreme i skreže pažnju.

Planirajte zajedničko putovanje

Makar to bio samo vikend, ili izlet, fizičko pomeranje iz okruženja u kome se odvija vaša dnevna rutina, osvežiće vaš odnos, pomoći vam da se opustite i da, barem na kratko, odgurnete dnenve brige i navike u drugi plan.

Comments