Ako ste u dugoj vezi, znate da je nemoguće ne sukobljavati se i ne svađati se – koliko god da ste pokušavali da izbegnete svađu, nije vam uspelo i koliko god da ste se pravili da niste ljuti i da vam je svejedno, nije vam „prošlo“. I, ako ste nešto naučili, verovatno shvatate da je to dobro. Svađa i sukob su način da podstaknete iskrenost, da isprobate granice, da shvatite šta vam je važno, da iskusite povređenost i žaljenje zbog toga što ste povredili drugu osobu, da neprijatne stvari koje bi trovale vaš odnos iznutra, kada biste ih prikrivali i potiskivali, iznesete na površinu – a tu su dostupne i moguće je njima upravljati i razrešavati ih.

Kroz svađe otkrivate bitne stvari o sebi – šta vas pokreće, kako se nosite sa frustracijom, šta vam je potrebno da se emocionalno oporavite. Svađa sa partnerom je intiman čin, i treba mu tako i pristupiti. Treba mu posvetiti pažnju i uložiti energiju. Naučite da se svađate kako treba – i produbite svoj odnos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm)

Poštujte „svađalački stil“ koji ima vaš partner/ka

Možda druga osoba odmah reaguje i podiže ton i ima nultu toleranciju na stvari koje joj pritiskaju prekidače. Izviče se, izdrami, izbaci negativnu energiju, a zatim se sabere, a možda se i izvini. Tako se često ponašaju temperamentne osobe, koje imaju „kratak fitilj“ – one planu, izbace višak pare i posle su u stanju da razgovaraju i pregovaraju.

Poštujte to. Ne pokušavajte da vičete na osobu koja viče, ili da je uveravate da nema razloga da tako reaguje. Ne treba joj razlog, ona prosto tako reaguje. Ne shvatajte to lično, prihvatite njen „svađalački stil“ i dinamiku i sačekajte pravi momenat za razgovor. Isto je i sa svakim drugim pristupom nezadovoljstvu i načinom stupanja u sukob. Budite svesni tog načina i posmatrajte ga kao fenomen, ali budite svesni i svog načina i nastojte da pronađete momenat u kome se nećete sudariti nerazumno, tvrdoglavo, oštro i povređujuće. Partner nije vaš neprijatelj, vi niste na suprotnim stranama. Kad se svađate, vi napadate problem, a ne jedno drugo.

Svađajte se fer

Vi možete da povredite drugu osobu u svakom trenutku, jer poznajete njene okidače i znate njene slabe tačke. Lako je u ljutnji posegnuti za najubitačnijim oružjem, bez razmišljanja i upotrebiti ga na najbrutalniji način. Nemojte to da radite. Suština dubokog poverenja između dve osobe u emotivnom odnosu, jeste svest da ne želite jedno drugo da povredite. Ako to ipak uradite, ako zabodete najveće sečivo u najmekšu tačku, biće vam žao. A onda se postarajte da izrazite svoje žaljenje na najiskreniji način. Takođe, budite iskreni i sa tim da ste želeli da povredite voljenu osobu. To vam može pomoći da shvatite zašto ste to želeli, šta se to u vama osećalo toliko ugroženo, da ste morali da budete otrovni i ubojiti, koji deo sebe ste branili nanošenjem bola.

Comments