Ne, dečko, nisi joj se stvarno izvinio, jer ni jednog momenta nisi shvatio kako se ona stvarno oseća, šta je to što je toliko povredilo i šta treba da joj pružiš i kako da popraviš stvari. Dakle, ili reci otvoreno i pošteno da ne vidiš ništa strašno u svom postupku i da nemaš razloga da se izvinjavaš, ili se izvini kako treba. A pre toga upotrebi mozak za razmišljanje, on uglavnom tome služi, ali ovog puta ne da smisliš za sebe opravdanja i izgovore, nego da predstaviš sebi najjednostavniju stvar na svetu – kako bi se ti osećao da je ona tebi uradila baš to isto što si ti uradio njoj? Malo s..anje, veliko s..anje – shvatićeš da nema razlike, jer osećanja ne razlikuju veliko i malo, naprosto izviru i traže da budu prihvaćena, uvažena, poštovana. A ko je pogrešio i povredio nečija osećanja, treba da prihvati tu odgovornost, da odbaci svaki pokušaj da se opravda i ne sme da traži (u tom trenutku) razumevanje za svoja osećanja i motive. To će doći kasnije, zajedno sa oproštajem. Dakle, ko greši i povređuje, mora da shvati svoj loš postupak putem empatije, da mu bude iskreno žao (ne što je druga osoba povređena, kao da se sama povredila, nego što je uradio to što je uradio), da se iskreno izvini i da pokuša da popravi, nadoknadi, obešteti.

Stručnjaci za odnose preporučuju da svoje izvinjenje ponudiš u tri koraka. Prvi je da kažeš da si svestan da si postupio pogrešno (sebično, nepromišljeno, osvetoljubivo…) i da ti je jasno da si je povredio. Zatim reci da ti je žao što si to uradio i da kad bi mogao da se vratiš unazad, ne bi tako postupio. A onda ponudi neke predloge o tome kako bi mogao da se iskupiš i da popraviš stvari. Reci da ti se više neće desiti da uradiš tako nešto i zamoli za oproštaj.

Po njenoj reakciji, znaćeš da si izgovorio prave stvari. Jer njena ljutnja će splasnuti, ona će se smiriti i razmotriti to što si joj rekao. I oprostiće ti. A na tvojoj savesti i razumu je da stvarno više ne napraviš takvu glupost.

Izvor fotografija: instagram.com/humanlovers

Aleksina Đorđević

Comments