Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Kad ti uspeh izmiče i veruješ da si luzer

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Kako doživljavaš ljutiti izraz na ženskom licu

Kako doživljavaš ljutiti izraz na ženskom licu

1/2

Ozbiljan izraz lica obično se pripisuje muškarcima, dok je osmeh svojstven ženama – i ne samo to, ozbiljnost se najčešće detektuje kao ljutnja, a ozbiljna ženska lica, vidimo kao muška. To su pokazala istraživanja, u kojima je od učesnika traženo da odrede pol osoba na fotografijama, na kojima su se videla samo lica.

Ispitanicima je pokazana serija fotografija pomešanih muških i ženskih lica – u jednom istraživanju, to je bio serijal androgenih likova (bez prepoznatljivih muških i ženskih karakteristika), na kojima su neka lica imala ozbiljan izraz (tmuran), a neka su imala osmeh (vedra). Tmurna lica su ispitanici videli kao muška (i opisali ih kao ljutita), a lica sa osmehom, pripisali su ženskom polu i opisali ih kao vedra i zadovoljna.

U drugo istraživanju, lica muškaraca i žena su izražavala različite emocije – sreću, zadovoljstvo, ljutnju, tugu, strah, ili su nosila neutralan izraz. Ispitanici su brzo otkrili muška lica, dok su ženska lica koja izražavaju ljutnju, u retkim slučajevima uspevali da identifikuju.

Izražavanje ljutnje i besa, u zapadnoj kulturi povezano je sa muškom energijom i svojstveno muškarcima. To su osećanja koja su muškarcima “dozvoljena” i društveno prihvaćena. Ljutnja je “muževna”, dok je osmeh “ženstven” – ženama je “dozvoljeno” da se često osmehuju i da izražavaju radost i sreću, a to su osećanja suprotna od ozbiljnosti i stabilnosti. Muškarci se doživljavaju kao ozbiljni i stabilni, a žene kao površne i nestalne i ovoj podeli “pripadaju” osećanja koja je “dozvoljeno” izraziti.

Wannabe TV

Editors choice